Kérjük válasszon kategóriát és évszámot!

PSALMUS HUMANUS

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI EGYESÜLET

Támogatók:

Frissítve: 2024. április 10.

Videók:

Emberi Erőforrások

Minisztériuma

Magyar Művészeti

Akadémia

A 2021. év eseményei

 

 

ÚJ!                TEHETSÉGGONDOZÁS KODÁLY SZELLEMÉBEN

– NEMZETI ÖRÖKSÉGÜNK A KODÁLYI ZENEPEDAGÓGIA

Megjelent rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomagunk

 

„Megmarad a fatörzs, csak  új lombot kap.

Megmarad a fenyő, csak új koronája nő évenkint.

Ez a törvénye a művészet fejlődésének is.”

Kodály Zoltán

 

 

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Regiszterébe 2016. decemberében került bejegyzésre A népzenei örökség Kodály koncepció szerinti megőrzése címmel a kodályi zenepedagógia.

Az 5 éves évforduló tiszteletére Egyesületünk Tehetséggondozás Kodály szellemében  – nemzeti örökségünk, a kodályi zenepedagógia címmel Rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomagot készített.

Kiadványunk elérhető: a  www.tehetseggondozaskodaly-psalmus.hu –, valamint a

www.parlando.hu 2021/6. sz. honlapon a Tanítás művészete – Tehetséggondozás címszó alatt.

 

 

Reikor Ildikó Művészetoktatásért díjban részesült!

 

Ismét kitüntető megtiszteltetés érte szakmai közösségünket Reikort Ildikó személyében. Művészetoktatásért díjban

részesült Ildikó, amit 2021. október 13-án a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában adtak át.

Gratulálunk!

 

 

 

A Prima Primissima Alapítvány Primának jelölte az oktatás kategóriában

dr. Pásztor Zsuzsa tanárnőt,

Egyesületünk mindenki által szeretett és tisztelt tagját!

 

Díjátadás december hónapban

A hírt  nagy-nagy örömmel tudatjuk ország-világ előtt!

Bővebben: https://www.primaprimissima.hu/aktualis/

 

 

Meghívó a ZÖLDÁG HAGYOMÁNYÖRZŐ  SZAKKÖR rendezésében tartandó

EMLÉKEZÉSEK 2020/2021 című tisztelgő estre, amelyet Hankó Györgyné

Szentesen élő egyesületi tagunk küldött

 

Időpont: 2021. november 11. 17 óra

Helyszín: Szentesi Művelődési Központ, Pódium terem

 

 

Meghívó

Zsekov Éva Mónika hegedűművész, Miskolcon élő egyesületi tagunk közreműködésével tartandó két ünnepi rendezvényre:

 

2021. október 5-én 16 órakor a József Attila könyvtárban  rendeznek zenés, énekes irodalmi  műsort

Helyszín: Miskolc, Szentpéteri kapu 95.óra, majd

 

2021. október 7-én 17 órakor lesz a felsőzsolcai Bárczy-kastélyban fotókiállítással és könyvbemutatóval egybekötött zenés ünnepi műsor

Helyszín: Felsőzsolca, Szent István utca 2.

 

      

 

 

2021. augusztus 20-án dr. Pásztor Zsuzsa

egyesületi tagunk miniszteri kitüntetésben részesült

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntjük dr. Pásztor Zsuzsa egyesületi tagunkat, aki nemzeti ünnepünk alkalmából az elmúlt hónapban miniszteri kitüntetésben részesült. Az oklevél átadására  2021. augusztus 28-án került sor a Metronóm Közhasznú Nonprofit Kft. zenetanári továbbképzésén  a Molnár Antal Zeneiskolában, a résztvevő tanárok és tanítványok körében. (Budapest, VII. Erzsébet krt. 32.)

 

Szívből gratulálunk és további sok erőt kívánunk az utánozhatatlanul  derűs és mindenki számára  örömet szerző és  hasznos zenei munkaképesség-gondozói oktatómunkájához!

 

 

 

   

 

Pedagógus nap alkalmából Kaibinger Pál egyesületi tagunk minisztériumi kitüntetésben részesült

 

Nagy megtiszteltetés és nagy öröm érte Kaibinger Pál egyesületi tagunkat, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központ igazgatóját, akit a pedagógusnap alkalmából Németh László-díjjal tüntetett ki.

 

Kaibinger Pál  Németh László-díjas

A Pesti Vigadóban június 7-én, ünnepélyes keretek között került sor a köznevelés területén adható szakmai állami kitünte­té­sek átadására, amely ünnepségen Kaibinger Pál több évtizedes kiemelkedő szakmai munkáját Németh László-díjjal ismerték el.

 

A hivatalos méltatás szerint Kaibinger Pál gyógypedagógusként, ének-zene szakos általános iskolai tanárként majdnem 40 éve támogatja a tanulásban akadályozott gyerekeket, emellett először in­téz­mény­ve­ze­tő-helyettesként, majd – jelenleg is – intézményvezetőként vezeti az egyetlen olyan hazai gyakorló intézményt (ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola), ahol a gyógypedagógus-hallgatók kiemelkedő szakmai tudásra és gyógypedagógiai szemléletre tehetnek szert.

 

A Németh László-díj azoknak a köznevelés területén nevelő-oktató, pedagógiai munkát végző pedagógusoknak adományozható, akik munkásságuk során a gyermekek harmonikus személyiségformálásában, a különleges gondoskodást igénylő gyermekek, tanulók segítésében elkötelezetten, kiemelkedő eredményességgel, odaadással hosszú időn át tevékenykedtek.

 

Az elismerés ezúttal a gyógypedagógusé, akinek a zene az élete. A muzsikában rejlő harmóniát, a zene gyógyító erejét kevesen tudják nagyobb hittel és szakértelemmel átélhetővé tenni a hallgatóik számára. Kaibinger tanár úr sokoldalúságára jellemző, hogy nemcsak hatodik éve intézményigazgató, hanem külső óraadóként egy évtizede a Magyar népzenei alapismeretek című, kötelezően választható tanegység oktatója is a karon.

 

Társszerzője a Nehezen tanuló gyermekek iskolai nevelése című kötetnek, amelyben a zenéhez kapcsolódóan a kreatív képességek fejlesztéséről ír. A pályáját tudatosan, fokozatosan építő Kaibinger tanár úr több pedagógus szakvizsgát szerzett, amely kompetenciáknak a mindennapokban veszi hasznát az általa vezetett oktatói közösség és a diákok egyaránt.

 

A közlemény megjelent az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar honlapján is.

 

 

Rendhagyó TARKA-rantén KONCERT a nagykanizsai  Farkas Ferenc Zene - és Aranymetszés alapfokú művészeti iskolában

Baráth Yvette egyesületi tagunk magánének szakos növendékei részvételével április 17-én (szombat) 18 órai kezdettel rendhagyó online „TARKA-rantén” koncertet tartott a saját YouTube-csatornáján. Kolléganőnk elmondta, hogy tavaly március 17-e óta a növendékeivel szinte folyamatosan karaténban vannak, vagyis csak online oktatás formájában „találkozhattak”.

 

– Először szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy a hangképzést és a magánének oktatást miképp lehet átültetni a virtuális térbe.  Nagy kihívást jelentett, ám végül rátaláltunk az ideális megoldásra. Ettől függetlenül éreztük az élő kapcsolat hiányát, illetve hiányzott az a fajta készülődés is, ami megelőzte a 2020 előtti koncerteket. Hamar világossá vált számunkra, hogy bármennyire is szeretnénk, az idén nem lehetséges  hagyományos fellépést tervezni.

 

Végül is a magánének tanszak növendékei közös döntés eredményeként az online koncert mellett tették le voksukat. A technikai megvalósítást Yvette és férje, Baráth Zoltán vállalták, s ezúttal egy újfajta munka indult. A hang- és képanyag összeállítása komoly feladatot adott, amiben rengeteg örömet is találtak.

 

Baráth Yvette videómegosztó csatornáján látható a végeredmény, – a nyolcadik osztályos korosztálytól, az érettségizőkön át egészen a felnőttekig 16 produkció kínál értékes, szórakoztató és szép élményt.

 

 

 

A Kis Zeneszerző - II. Országos Online Verseny – 2021

A tavalyi tanévben, a digitális oktatás kezdetén a csend, a senkivel sem találkozás sivár időszakában fogalmazódott meg az ötlet, hogy szólítsuk meg az otthon ülő fiatalokat, hirdessünk, szervezzünk művészeti versenyt! Az alkotás öröme, a kész produkciók hallgatása nem csak a szerzők, de a hallgatóság számára is olyan örömet adott, mely megmutatta a fény felé vezető utat ebben a nehéz időszakban. Az idei évben – bár nem tervezetten –, de ismét meghirdettük a programot. És megtörtént a csoda! Sorra jöttek a jobbnál-jobb pályaművek! A zsűrizésre kollégáimat kértem fel. A hangzó anyagnál a műveknek csak a címét adtam meg számukra, elkerülve a legkisebb részrehajlás lehetőségét – küldte el beszámolóját Baráth Zoltán Artisjus-díjas zenetanár, ny. intézményvezető egyesületi tagunk. (www.barathzoltan.eu)

 

A versenyre 48 fiatal küldött be 66 zenei alkotást, három korosztály részéről.

A választható címek: Hullámok játéka, Pókok tánca, Reggeli ébredés, vagy szabadon választott téma lehetett.

 

Íme: a felhívásra beérkezett pályaművek.

 

 

 

 

Bővebb beszámoló a versenyről

 

Dalosgyűjtemény ajánlása és meghívás egy május-végi virtuális kerti sétára

 

Soósné dr. Faragó Magdolna egyesületi tagunk 3 részből álló dalosgyűjteményt állított össze, ami az elmúlt évben felkerült már a Magyar Elektronikus Könyvtárba is. Címe: Énekeljünk, énekeljünk! Gyerekekkel mókázzunk! MEK (népdal, gyermekdal, mondóka, daloskönyv. Forrás: https://mek.oszk.hu/19000/19090/ PDF (I, II, III.)

 

A dalosgyűjtemény tartalma:

1. füzet: 200 magyar népdal szövege abc-rendben; 2. füzet:  30 kánon szolmizálva, illetve 30 kis kórusmű szövege, valamint  zenei alapismeretek, szolmizálás megtanítása felnőtteknek,  3. füzet: 120 gyerekdal és mondóka tematikus elrendezésben.

Kolléganőnk szellemi ajándéka mellett  még ajánlom gárdonyi kertjének megtekintésé is, legalább egy virtuális séta formájában. Érdemes kicsit elidőzni és gyönyörködni a képeken látható gazdag természeti szépségekben.

 

Május vége a kertünkben

 

  

 

  

 

A gárdonyi kerti látogatás képe

(https://photos.app.goo.gl/ZsEgennYgYdaqQe7A)

 

 

 

Költészet napi verses-zenés előadás

Zsekov Éva Mónika egyesületi tagunk „Szavakba bújt zene" címmel tartott online költészet napi előadást

 

Időpont: 2021. április 11. (vasárnap) 16 óra

Helyszín: Felsőzsolcai Közösségi Ház és Könyvtár – felsőzsolcai Bárczay-kastély, 3561 Felsőzsolca, Szent István utca 2.

 

A verses-zenés előadás a Felsőzsolcai Városi Könyvtár facebook oldalán került online közvetítésre, illetve a Zsolca TV-n keresztül.

Bevezette: Farkas Tünde, könyvtárvezető-igazgató helyettes

Rendezet: Németh Csaba

 

 

 

 

 

„Tehetséggondozás Kodály szellemében” – A 2020-as évben

tartott tanár-továbbképzésünk tapasztalatainak összegzése

A Tehetséggondozás Kodály szellemében címmel tartott 30 órás PAT tanár-továbbképzési programjaink minőségbiztosításával kapcsolatos tevékenység tapasztalatainak összegezése 2021. március 8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emlékezés Szőnyi Erzsébet tanárnőre

Szőnyi Erzsébet tanárnő életének szinte az utolsó pillanatáig szakmai támogatást és eligazítást nyújtott a hozzáfordulóknak. Hatalmas tehetséggel és tudással Kodály Zoltán munkásságát a leghitelesebben képviselte hazánkban és külföldön egyaránt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagytekintélyű és köztiszteletben lévő egykori tanszékvezető egyetemi tanára 2019. december 28-án távozott el közülünk. Halálának első évfordulójára készült el és jelent meg

 

Szőnyi Erzsébet emlékére

85 emlékező írás a Tanárnőről, Zeneszerzőről
és a zene Nagyasszonyáról

című könyv

 

Szerkesztette: Dr. Márkusné Natter-Nád Klára

Kiadta: a Magyar Kodály Társaság és a KÓTA

 

 

A  könyv Zenei közélet című fejezetében olvasható:

Stipkovits Fülöp: Az Esztergomi Nyári Egyetem címmel a 169. oldalon és

K. Udvari Katalin: Psalmus Humanus címmel a 231. oldalon megjelent írása

 

Emlékét most Stipkovits Fülöp könyvéhez írt Előszóban megfogalmazott és az utókornak is szánt szavaival szeretnénk felidézni.

 

    

 

Az Esztergomi Zeneiskola, fennállásának 90 éves jubileumi évfordulója

alkalmából jelent meg Stipkovits Fülöp egyesületi tagunk könyve:

 

AZ ESZTERGOMI ZENEOKTATÁS ELMÚLT MÁSFÉLSZÁZ ÉVE

fejezetek a királyváros zenei életéből – címmel.

 

A könyvhöz ELŐSZÓT Szőnyi Erzsébet tanárnő írt

a könyv szerzőjének felkérésére.

 

Stipkovits Fülöp, az Esztergomi Zeneiskola – jelenlegi nevén: Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola szolfézstanára és igazgatóhelyettese, igen tekintélyes 394 oldalas könyve nagyszabású történeti áttekintést ad az esztergomi zeneoktatás elmúlt másfélszáz évéről. A könyv bemutatóját 2018. március 5-én tartották Esztergomban, a Helischer József Városi könyvtárban.

 

A szerző könyvét a  következő szavakkal ajánlja az olvasóknak:

„A könyv gazdag és tanulságos keresztmetszetet ad a térség és Magyarország zenei életének, ill. zeneoktatásának kibontakozásáról. Esztergom kitörölhetetlenül tette le névjegyét hazánk kulturális, egyházi és nemzeti identitásának kialakulásában. A pezsgő szellemi és gazdasági környezet kedvezett az olyan haladó és innovatív kezdeményezéseknek, melyek országos szinten előremutató példát jelentettek. A XIX. század országos dalármozgalmától kezdve egy olyan fejlődési folyamat képe vetül szemünk elé, mely országos viszonylatban is jelentős epizódjai a magyar zeneoktatás kibontakozásának. Az esztergomi zeneoktatás másfélszáz évének bemutatása nemcsak helytörténeti szempontból érdekes, hanem fejezeteiben olyan egyetemes pedagógiai értékek tárulnak szemünk elé, melyek országos, sőt nemzetközi viszonylatban is hasznosítható közösség-fejlesztési példaként állhatnak előttünk. A könyv elsősorban nem csak pedagógusoknak vagy helytörténeti kutatóknak, hanem a köz ügyeire hatást kifejtő polgármesternek, az iskola pedagógiai programjára befolyással bíró iskolaigazgatónak, a gyermeke boldogulását szem előtt tartó szülőnek vagy a köznevelés fejlesztésének irányvonalát kijelölő minisztériumi tisztségviselőnek is szól. Maradandó nyomot hagyott Esztergomban és döntő mértékben formálta kulturális karakterét a Kodály Zoltán zene nevelési eszméinek megismertetése végett évtizedeken át megrendezett Nemzetközi Nyári Egyetem, a Szendrey-Karper László gitárművész által alapított Nemzetközi Gitárfesztivál, a Nemzetközi Liszt Hét, vagy a Tavaszi Dalosünnep. Megismerhetjük a város zenei együtteseit, kiemelkedő vezetőiknek az életpályáját. A könyv illusztrációkban rendkívül gazdag, meghívók, újságcikkek, évkönyvek, fényképek teszik személyessé a tanulmányt. A kötetet a Zeneiskola zenei vonalon továbbtanuló növendékeinek névsora, a Zeneiskola vezetői és tanárainak névjegyzéke és 50 oldalas színes képmelléklet zárja.” (A kiadvány megvásárolható az Esztergomi Zeneiskola Titkárságán, valamint a Helischer József Városi Könyvtárban.)

 

 

Preambulum

 

Jelen írásmű betekintést nyújt Esztergom zenei életébe, mely értékében messze felülmúlja a város területi nagyságát, elismerésre méltó tartalommal gazdagítván hazánk zene és művelődés történetét. Mint kagylóban a tenger, úgy ismerhető meg benne a teljes magyar kultúra, korok zenei világa. Királyok városa ez, nem főváros ugyan, de igen nagy múltú történelmi hely, ahol a hatalmas bazilika áll a vártán, és utcahosszat apró falusi-polgári házak sokasága sorakozik; arról a várfal, erről a Duna ezüstje öleli partját.

A zeneiskola 150 éves története szorosan összefügg a város életével. E könyv felsorakoztatja mindazokat, akik ebben a történetben a múltban fontos szerepet játszottak, valamint azokat, akik a közelmúltban és a jelenben formálják. Az oldalon felsorolt személyek jelentős részét e sorok írója a zeneiskola és a kórusélet színteréről személyesen ismerte, dicséretes munkájukat nagyra értékeli, bízva abban, hogy a következő nemzedék folytatja a megkezdett utat. Claudio Monteverdi, Balassi Bálint, Liszt Ferenc, Babits Mihály neve, szelleme erre kötelez.

Maradandó nyomot hagyott a város történetében a Kodály Zoltán zenei nevelési eszméinek megismertetése végett rendezett nemzetközi Nyári Egyetem (1967–2005), mely mai is él azon belföldi és külföldi résztvevőinek emlékezetében, akik jelen voltak. Ez a visszatérő esemény is része annak, hogy 2016-ban az UNESCO által elismert szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok listájába bekerült a Kodály-módszer. A Mester szavai szerint:

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Csak az a mienk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk. A zene is csak úgy száll belénk, úgy él bennünk, ha munkával (gyakorlati zenéléssel) szántjuk fel lelkünket alája. […]

A zene célja nem az, hogy ítéletet mondjunk róla, hanem hogy táplálkozzunk vele.

A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. A zene rendeltetése belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése. A népek legendái isteni eredetűnek tartják. S ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem csak sejteni lehet.” (Visszatekintés I. 156. oldal)

E gondolat üzenete jusson el minden olvasóhoz és szolgáljon útravalóul az utánunk következőknek.

 

Budapest, 2017. november

 Szőnyi Erzsébet

 

 

Copyright © PSALMUS HUMANUS Művészetpedagógiai Egyesület, 2002–2024.

HÍREK, ESEMÉNYEK