Kérjük válasszon kategóriát és évszámot!

Copyright © PSALMUS HUMANUS Művészetpedagógiai Egyesület, 2002–2024.

PSALMUS HUMANUS

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI EGYESÜLET

Támogatók:

Frissítve: 2024. április 10.

Videók:

Emberi Erőforrások

Minisztériuma

Magyar Művészeti

Akadémia

HÍREK, ESEMÉNYEK

A 2010-es év eseményei

 

Géniusz konferencia

Részvétel a GÉNIUSZ HÁLÓZATERŐSÍTŐ KONFERENCIÁN

 

Időpont: 2010. december 8.

Helyszín: Angyalföldi Művelődési Központ (Budapest, XIII. József Attila tér 4.)

 

Előadás az ELTE BTK tanár továbbképzési programjában

Az Egyesület elnöke 2010. december 4-én a fejlesztő pedagógusok képzési programjának keretében Komplex művészeti nevelés címmel tartott előadást, bemutatva a Psalmus Humanus Egyesület munkáját és tevékenységét is.

 

A művészetpedagógiai előadást követően Somody Beáta képzőművész tanár, az Egyesület tagja, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet vizuális kultúra területének szaktanácsadója, kézműves foglalkozást tartott a résztvevők számára.

Téma: karácsonyfadíszek-, és szaloncukor készítése.

 

Helyszín: 1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27.

 

Erkel-Kodály hangverseny

Részt vettünk a Magyar Kodály Társaság ERKEL - KODÁLY hangversenyén 2010. november 13-án szombaton, délután 4 órakor.

Helyszín: EÖTVÖS 10 Közösségi és Kulturális Színtér színháztermében

(Budapest, VI. Eötvös utca 10.)

 

Kovács-Módszer Egyesület

Részt vettünk 2010. november 6-án 10 órai kezdettel a Kovács-Módszer Egyesület szokásos évi országos szakmai találkozóján.

Helyszín: Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Budapest, XX. Ady Endre utca 98.

 

Orvosi előadás                         Léggömbös gyakorlat

 

„Akiket nem hordott a tenyerén a sors”

2010. október 26-27-én rendezte meg a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság XX. Nemzetközi konferenciáját és kiállítását „Akiket nem hordott a tenyerén a sors” címmel, „A szegénység Európa éve 2010” alkalmából.

Helyszín: Magyar Kultúra Alapítvány, Corvin terem

Budapest, I. Szentháromság tér 6.

 

A konferenciára az Egyesület elnöke felkérést kapott előadás tartására Psalmus Humanus – KOMPLEX MŰVÉSZETI NEVELÉS címmel. Emellett Somody Beáta egyesületi tagunk tanítványainak, a Lakatos Menyhért Józsefvárosi Művelődési Központ Gyermekalkotói Körének munkáiból sokszínű kiállítást rendezett.

 

A Magyar Kultúra Alapítvány székháza - A konferencia elnöksége

 

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság elnöke: Rostás-Farkas György és Habsburg Mihály főherceg - A konferencia hallgatósága

 

A konferencia hallgatósága között: K. Udvari Katalin és Stipkovits Fülöp - A konferencia hallgatósága között: Prof. Csermely Péter

 

K. Udvari Katalin előadása - K. Udvari Katalin előadása - A konferencia hallgatósága között: Büki Rita és Bertalan Edit

 

A konferencia előterében Somody Beáta tanárnő tanítványainak Kendőfestmények című kiállításánál: Jankovich Marcell és Somody Beáta - A konferencia előterében Somody Beáta tanárnő tanítványainak Kendőfestmények című kiállításánál: K. Udvari Katalin és Somody Beáta.

 

Dr. Méhes József emléknap

Részt vettünk 2010.október 22-én, péntek. 9:30 órától a dr. Méhes József orvos- gyógypedagógus 90. születésnapja tiszteletére rendezett emléknapon.

Helyszín: Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája,

Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona.

1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.

 

A rendezvény a Nádor teremben tartott hangversennyel zárult, amelynek közreműködtek: Németh Tamás zongoraművész és Némethné Berta Edina tanárnő egyesületi tagjaink is.

 

Hangverseny

2010. október 15-én, pénteken 17.30 órai kezdettel hangversenyt rendezett az Országos Idegennyelvű Könyvtár Bach, Haydn és Mozart család zenéje címmel.

Helyszín: Budapest, V. Molnár utca 11.

Előadó: a KAMMERTON EGYÜTTES. Gordonkán közreműködött

Egyesületünk tagja: Szeitzné Tóth Erzsébet gordonka művész-tanár

 

Braille kották átadása

2010.október 15-én, pénteken 16 órai kezdettel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Fehér Bot napja alkalmából rendezte meg Braille-kották átadó ünnepségét.

Helyszín: Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 4.

 

A rendezvényt kísérő hangversenyen közre-működtek Egyesületünk tagjai: Németh Tamás zongoraművész és Némethné Berta Edina tanárnő.

 

Egymásnak Ítélve – Cigány identitás a XXI. században

2010. október 15-én, pénteken 15 órai kezdettel EGYMÁSNAK ÍTÉLVE Cigány identitás a XXI.században címmel időszaki kiállítás nyílt divatbemutatóval egybekötve a Terror Háza és a Romani Design Stúdió rendezésében.

Helyszín: TERROR HÁZA MÚZEUM Budapest, 1062 Andrássy út 60.

 

A kiállításon helyet kapott Somody Beáta egyesületi tagunk tanítványainak 10 képe is a KENDŐFESTMÉNYEK című sorozatból.

 

Cuháré Szóló Folk Fesztivál

2010. szeptember 25-én szombaton 9.00 - 17.00 óráig Cuháré Szóló Folk Fesztivált rendezett a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület általános iskolai tanulók részére – Hankó Györgyné elnök, néptánc pedagógus kezdeményezésére a szentesi a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

 

2010. szeptember 25-én szombaton 9.00 - 17.00 óráig a Móricz Zsigmond Művelődési Házban Cuháré Szóló Folk Fesztivált rendezett a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület – Hankó Györgyné elnök, néptánc pedagógus kezdeményezésére – Szentes Város Önkormányzata és a Szentesi Művelődési Központ fő támogatásával néptánc, népzene, népi ének és népmese kategóriákban magyar népművészeti örökségünk népszerűsítése és tehetséges művelői bemutatása céljából általános iskolai tanulók részére. tovább...

 

Diszkrimináció tilalma és a média szabadsága

Részt vettünk 2010. szeptember 24-én pénteken 10.00 órakor a budapesti Német Nagykövetség és a Magyar Televízió „Diszkrimináció tilalma és a média szabadsága” – romák és szintik példája” - címmel megrendezett magyar-német közös tapasztalatcserén.

Helyszín: Mercure-Hotel Budapest City Center, 1052 Váci utca 20.

 

Oktatási Civil Műhely megbeszélés

Részt vettünk 2010. szeptember 23-án csütörtökön 14 órai kezdettel a Fővárosi Önkormányzat Oktatási Civil Műhelyének megbeszélésén.

Helyszín: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal - Ügyfélszolgálati Iroda Galériája

(1052 Budapest Bárczy István u. 1-3.)

 

Romani Design divatbemutató és kiállítás

2010. szeptember 21-én kedden 19 órakor Romani Design divatbemutatót és kiállítást rendeztek az Iparművészeti Múzeumban. (Budapest, 1091 Üllői út 33-37.)

Egyesületünk tagja, Somody Beáta Teleki Blanka díjas iparművész-tanár „zöld és fekete” ruha kollekcióival III. helyezést ért el. Gratulálunk!

 

Szakmai beszámoló az unesco „2nd World Conference on Arts Education” elnevezésű rendezvényéről

Az UNESCO 2010. május 25. és 28. között Szöulban rendezte meg másodízben művészeti nevelési világkonferenciáját, melyre – az előző, lisszaboni rendezvényhez hasonlóan – a Psalmus Humanus Művészet­pedagógiai Egyesület (mint a Magyar UNESCO Bizottság Oktatási Albizottságának egyedüli magyar tagja) ezúttal is meghívást kapott, és a konferencián a Psalmus Humanus Egyesület képviseletében Bodnár Gábor egyetemi docens, az ELTE Zenei Tanszékének vezetője, az egyesület tagja vett részt.

( A Beszámoló olvasható a Magyar UNESCO Bizottság honlapján is: www.unesco.hu )

 

A NKA 150.000 Ft értékű támogatása a részvétel alapvető feltétele volt: az összeg az útiköltség jelentős részének fedezetét jelentette.

 

    

 

 

A konferencia lebonyolítását Dél-Korea Kulturális Minisztériuma vállalta, a tanácskozás helyszíne a COEX Exhibition and Conference Center volt. A rendezvényre az UNESCO szinte valamennyi tagállamából érkeztek küldöttek, így számuk az ezer főt jóval meghaladta.

 

Oktatói felkészítő nap

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és a Magyar Géniusz Projektiroda Oktatói Felkészítő napot tart a Géniusz képzési programban résztvevő oktatók számára.

Helyszín: Hunguest Hotel Griff 1113 Budapest Bartók Béla út 152.

Időpont: 2010. június 28. 10:30

 

Tehetségpont megbeszélés

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és a Magyar Géniusz Projektiroda egyeztető megbeszéléssel egybekötött munkaértekezletet tartott a Tehetségpontok akkreditációjára jelentkezők részére.

Helyszín: Budapest II. ker. Keleti Károly út 37. Pedagógiai Szolgáltató Központ

(II. Rákóczi Ferenc Gimnázium épületében)

Időpont: 2010. június 17. (csütörtök) 14.00 óra

 

Oktatási civil szakmai műhely

2010. június 10 -én részvétel a Fővárosi Oktatási Civil Szakmai Műhely megbeszélésén.

Helyszín: Budapest Főváros Polgármesteri Hivatal Civil Iroda Galériája

1052 Budapest, Bárczy István u.1-3.

 

„Formáljuk együtt Budapestet”

2010. június 8-án részvétel a Fővárosi Önkormányzat és a NIOK Alapítvány Regionális Civil Szolgáltató Központ szervezésében megtartott első Fővárosi Civil Napon.

Helyszín: Fővárosi Önkormányzat Díszterme

(1052 Budapest, Városház u.9-11.)

 

Pedagógus napi kitüntetés

2010. június 3.-án a Pedagógus Nap alkalmából a Néprajzi Múzeumban vette a Teleki Blanka díjat Egyesületünk tagja,

Somody Beáta rajztanárnő, akinek „kiváló, a hátrányos helyzetű gyerekek körében nagy hozzáértéssel végzett művészet-pedagógiai munkáját” ismerték el ezzel a kitüntetéssel.

 

Kedves Bea, szeretettel gratulálunk, és további sikeres és örömteli munkát kívánunk!

 

 

Könyvbemutató

A Hagyományok Házának Dísztermében 2010. június 1-én 11 órai kezdettel mutatták be egyesületi tagunk, Solymosi Tari Emőke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola zenetörténet tanárának „Két világ közt” Beszélgetések Lajtha Lászlóval című könyvét.

 

 

 

 

 

 

Lakatos Menyhért Iskolai Napok

2010. május 27-én délelőtt 10 órai kezdettel nyílt meg a Józsefvárosi Lakatos Menyhért Általános Iskola tanulóinak munkáiból Kendőfestmények címmel készült kiállítás. A képek egyesületi tagunk, Somody Beáta rajztanárnő vezetésével készültek, aki rövid professzionálisan elkészített filmjével, és látványos kiállítás keretében mutatta be a gyermekek munkáit a nyitóünnepség látogatóinak.

 

     

 

The 2nd world conference on arts education 25-28 may 2010 Seoul, Republica

Meghívással részvétel az UNESCO II. Művészeti Nevelési Világkonferenciáján

Időpont: 2010. május 25-28,

Helyszín: Szöul, Dél-Korea

 

 

Konferencia az oktatás megújításáról a „Szárny és teher” ajánlásai alapján

Részvétel a „Hogyan lehet a felívelést segítő igazi szárny az oktatás?” címmel megrendezésre kerülő konferencián

Időpont: 2010. május 20.

Helyszín: MTA Díszterme Budapest, V. kerület, Roosevelt tér 9.

 

Közös Művészeti Projekt

Közös művészeti projekt ünnepi záróeseményét tartották 2010. május 14-én délelőtt 10 órai kezdettel a Radnóti Miklós Gimnázium zsúfolásig megtelt Dísztermében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gyakorló iskolái, a Radnóti Miklós Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény közös művészeti projektjüket mutatták be.

Az énekléssel, verssel, mesejátékkal, néptánccal és képzőművészeti kiállítással egybekötött rendezvényen közreműködtek Egyesületünk tagjai is: Kaibinger Pál, a Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola gyakorlatvezető tanára a zenei program vezetőjeként az iskola kórusát vezényelte, illetve Stipkovits Fülöp, aki vendégként a kórus zongorakísérőjeként működött közre.

 

Messzehangzó Tehetségek – Tehetséggondozók 2010, Budapest

Részvétel a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és a Magyar Géniusz Integrált

Tehetségsegítő program rendezvényen.

A konferencia témája: „ A szociálisan hátrányos helyzet és a tehetség lehetséges együtthatása"

Időpont: 2010. május 12.

Helyszín: Festetics Palota, Budapest

1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.

 

Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Oktatási – Nevelési Konferencia

Részvétel az „Az oktatási-nevelési intézmények keretében megvalósuló zenei nevelés a Gyakorlatban” című konferencián.

Témakörök: „ Zenei oktatás helyzete és lehetőségei 2010-ben „

„Óvodai nevelés és alapfokú és középfokú oktatás és felsőfokú oktatás lehetőségei"

„Pest megye, Budapest és Budaörsi Kistérség zenei oktatásának helyzete, jelene és jövőképe”

Időpont: 2010.május 12.

Helyszín: Budakeszi, Erkel Ferenc Művelődési Központ

Budakeszi, Fő utca 108.

 

Rögtönzés a zenei előadásban és pedagógiában

Részvétel a Kodolányi János Főiskola és a Zenetanárok Társasága közös megrendezésében tartott szakmai rendezvényén

Időpont: 2010. május 8-9.

Helyszín: Óbudai Társaskör,

1036 Budapest, Kiskorona utca 7.

 

Tehetséggondozás a művészetoktatásban országos konferencia

Részvétel a Csitáry Emil Művészeti Műhely Alapfokú Művészetoktatási Intézmény országos szakmai rendezvényén.

Időpont: 2010. április 16-17.

Helyszín: Szent István Művelődési Ház,

Székesfehérvár, Liszt Ferenc u.1.

 

Művészeti nevelés az iskolában és az iskolán túl - az egész életen át tartó tanulás program által támogatott projektek tükrében

Részvétel a Tempus Közalapítvány által szervezett országos konferencián

Időpont: 2010. április 29.

Helyszín: Novotel Budapest Centrum

1088 Budapest, Rákóczi út 43-45.

 

Zenei nevelési konferencia és nemzetközi kórustalálkozó

Részvétel a három napos szakmai rendezvényen

Időpont: 2010. április 22-25.

Helyszín: Győr városának különböző intézményei

 

A tükörtábla - terápiáról, szakmai bemutató

Egyesületünk két tagja vett részt a Fejlesztőpedagógusok Szakmai Egyesületének rendezvényén

Időpont: 2010. április 10.

Helyszín: ELTE PPK Doktori és Továbbképzési Osztály

1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27.

 

Zuglói civil szervezetek bemutatkozása a zuglói egészségvédők szövetségének szervezésében

Kiállítás, hangverseny, vers és prózamondás

Köreműködtek Egyesületünk képviseletében:

Szedlacsek Katalin zenetanár (kiállítás)

Németh Tamás és Némethné Berta Edina zongoraművész-tanárok

Időpont: 2010. március 27.

Helyszín: Zuglói Szent István Zeneház

Budapest, XIV. Columbus utca 11.

 

Országos tehetségnap képzés, 2010. március 26-27.

Egyesületünk két tagja vett részt a Magyar Tehetségsegítő szervezetek Szövetsége és a Magyar Géniusz Projektiroda Tehetséggondozó iskola a közoktatás gyakorlatában, hazai és nemzetközi gyakorlatok (R2) című Géniusz képzésen.

Időpont: 2010. március 26.

Helyszín: Hotel Griff - 1113 Budapest, Bartók Béla út 152.

 

Valamint részt vettünk a 2010. március 27-én megrendezésre kerülő egész napos Géniusz

Országos Tehetségnapon.

Helyszín: Budapest, Millenáris Teátrum, 1024. Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

 

Hearts In Harmony Budapesten 2010. március 5 - 6.

2010. március 4. és 7. között Budapesten szervezték meg a „Hearts in Harmony” nemzetközi zenei program­sorozatának eseményeit. Az Europa Cantat védnöksége alatt 2006-ban Párizsban „Hearts in Harmony” elnevezéssel elindított rendezvények célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a fogyatékkal és nem fogyatékkal élő éneklő-zenélő embereket .

 

Minden évben más európai városba, más fogyatékkal élő fiatalokat és művészeket hívnak, és ehhez kapcsolódó szakmai tanácskozásokat rendeznek. Idén a budapesti programokon a vakok és gyengén látók művészete és művészetpedagógiája került nemzetközi nyilvánosság elé a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája és Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona , valamint a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) társszervezésében.

 

szakmai meghívó letöltése

 

A kétnapos szakmai találkozó keretében zenepedagógiai elvekről, és a különböző országokban sikeresen működő művészeti intézményekről és közösségekről tartottak előadásokat, többek között a fogyatékkal élők számára nélkülözhetetlen Braille-kotta szoftverének fejlesztéséről számoltak be.

A szakmai előadások magyar résztvevője K. Udvari Katalin, a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület vezetője, a Magyar UNESCO Bizottság tagja volt. A művészetpedagógiai tanácskozások keretében levetítették az Egyesület által Kodály Zoltán életművének, zenepedagógiai elveinek emléket állító, valamint a fogyatékossággal élő gyermekek művészeti tevékenységeit is bemutató „Legyen a zene mindenkié! De hogyan tehetjük azzá?” címmel készített dokumentumfilmet. A UNESCO és Magyar UNESCO Bizottság támogatásával készült DVD film Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója tiszteletére jelent meg.

 

2010. március 5. 19.00 / Fasori Református templom (Budapest)

A Hivatásos magyar vak és látássérült előadóművészek koncertje keretében közreműködtek az Egyesület tagjai is: Németh Tamás és Némethné Berta Edina zongoraművész-tanárok.

 

2010. március 6. 15.00 / Psalmus Humanus Művészetpedagógia Konzultációs Központ

Az EUROPA CANTAT Hearts in Harmony magyarországi rendezvényének külföldi szakemberei látogatást tettek az Egyesület Konzultációs Központjában.

 

Az Europa Cantat programsorozat célja szorosan kapcsolódik az ENSZ 2006. évi, a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezményének elveihez, valamint az UNESCO vezetésével megvalósuló Oktatás Mindenkinek! évtized programjaihoz.