Kérjük válasszon kategóriát és évszámot!

Copyright © PSALMUS HUMANUS Művészetpedagógiai Egyesület, 2002–2024.

PSALMUS HUMANUS

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI EGYESÜLET

Támogatók:

Frissítve: 2024. április 10.

Videók:

Emberi Erőforrások

Minisztériuma

Magyar Művészeti

Akadémia

HÍREK, ESEMÉNYEK

A 2007-es év eseményei

 

Ünnepi jubileumi hangversenyt rendez a  Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2007. december 13-án, csütörtök délután fél 5 órakor, Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója tiszteletére a Fővárosi Széchenyi Gyógyfürdő Rendezvény-termében (1146, Budapest; Állatkerti krt.11.) A helyszín a főbejáraton keresztül akadálymentesen megközelíthető.

 

Közreműködnek: az Egyesület egészséges és fogyatékossággal élő tanulói, valamint művésztanárai.

A hangversenyt rövid DVD-filmbemutató követi: „A zene mindenkié!" Kodály Zoltán (1882-1967) A Psalmus Humanus Egyesület magyar, angol, francia és német nyelvű kiadványai – melyeknek megjelenését a Magyar UNESCO Bizottság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta – a helyszínen megvásárolhatóak.

 

Meghívások és részvételek

Meghívás és részvétel az EURÓPA HÁZ Svédország és Magyarország – Átláthatóság és civil társadalom a két országban című, november 20-án tartott szemináriumán.

Meghívás és részvétel a Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola

„A művészetek szerepe a személyiségfejlesztésben" címmel

november 22-23-án rendezett nemzetközi művészeti nevelési konferencián.

 

Előadás hangzott el a Psalmus Humanus Egyesület tevékenységéről,

és részleteket lehetett látni „A zene mindenkié!" című DVD-filmből.

(K. Udvari Katalin)

 

Meghívás és részvétel a Zenetanárok Társasága „Kodály megemlékezésére a Mester

születésének 125. és halálának 40. évfordulója" címmel rendezett országos konferencián,

november 17-én.

 

Előadás hangzott el a Psalmus Humanus Egyesület tevékenységéről,

és részleteket lehetett látni „A zene mindenkié!" című DVD-filmből.

(K. Udvari Katalin)

 

 

Meghívás és részvétel a Debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Felnőttképzési Intézete által szervezett szakmai napon, november 8-án.

Az alábbi előadások hangzottak el:

K.Udvari Katalin: Psalmus Humanus Integrált művészeti nevelés az iskolában és a családban

Nagyné Matykó Éva: Pedagógus és gyermek szabadsága - differenciált és személyiség-központú oktatás

Dr. Pásztor Zsuzsa: Foglalkozási ártalmak megelőzése a tanulásban és a tanításban

Gadányi György: Kultúrtörténeti érdekességek a fényről, az optikáról és a festészetről.

Meghívás és részvétel a Budapest, VIII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola október 18-án rendezett jubileumi, ünnepi, rendezvény-sorozatán: „100 éve született Molnár Antal".

Előadás hangzott el a Psalmus Humanus Egyesület és a Visegrádi országok (szlovák, cseh, lengyel) ének-zenetanárainak együtt működéséről, valamint filmrészleteket láthattunk „A zene mindenkié!" című DVD-filmből.

 

Meghívás és részvétel a Református Pedagógiai Intézet szervezésében Az egyházi ének tantárgy bevezetése 2007, „Zsoltárt éneklek Istenemnek" címmel szervezett konferencián október 12-13-án, Kecskeméten.

A résztvevők megismerhették a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület tevékenységét, valamint láthattak „A zene mindenkié!" (Kodály Zoltán 1882-1967) című DVD-filmet.

 

Meghívást kaptunk és részt vettünk június 19-én a „Kodály Zoltán és a Kiss Áron-i gyermekjáték hagyomány átörökítése" című Játékpedagógiai Fórumon.

 

Meghívást kaptunk és részt vettünk a Magyarországi Református Egyház Zsinati Elnökségének szervezésében tartott CIVIL FÓRUMON.

 

Meghívást kaptunk és részt vettünk június 1-én az „Integráció az oktatásban" – Helyi Gyakorlatok című Budapesten rendezett Nemzetközi Konferencián.

 

Az Európai Zeneiskolák Szövetségének – European Music School Union – Pécsen megrendezett 32. találkozóján vettünk részt, május 16-tól 19-ig. A Zenei Nevelési Konferencián Egyesületünk képviseletében Solymosi Tari Emőke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főiskolai adjunktusa „INNOVATÍV PEDAGÓGIAI MÓDSZEREK A KODÁLY KONCEPCIÓ ALAPJÁN" címmel tartott angol nyelvű előadást. Előadásának teljes szövege és a találkozóról bővebben az EMU honlapján olvasható: www.musicschoolunion.eu

 

  

 

A konferencia kísérő-kiadványa PSALMUS HUMANUS „A Zene mindenkié!" című DVD-filmünk volt, amelyet a Magyar Zeneiskolák és Művészeti iskolák Szövetségének támogatásával kaptak meg a résztvevők.

 

  

 

Márciusban csatlakoztunk a VII. Nevelésügyi Konferencia felhívására, amelyet a szervezők elfogadtak. Május 14-én a Szervezőbizottság által összehívott megbeszélésen vettünk részt (BME GTK Műszaki Pedagógiai Tanszék), ahol felajánlottuk a művészeti nevelés témakörben PSALMUS HUMANUS című DVD-filmünk levetítését a Kongresszus keretében, valamint felajánlottuk közreműködésünket a kísérőrendezvényeket és kísérőprogramokat előzsűriző bizottságban.

 

Március 13-án a Bartók Béla Emlékházban (1025 Budapest, Csalán utca 25.) PSALMUS HUMANUS „A zene mindenkié!" Kodály Zoltán (1882-1967) címmel készült DVD-filmünk sajtóbemutatóját tartottuk.

 

  

 

  

 

A Magyar UNESCO Bizottság alakuló közgyűlésén vettünk részt február 23-án a Magyar Tudományos Akadémián, ahol Egyesületünk felvételt nyert az NGO – államilag nem támogatott civil szervezeti tagként – a MUB Oktatási Albizottságába.

 

DVD-filmünk zártkörű sajtóbemutatóját tartottuk január 25-én Budapesten, a Róna utca 177-179 szám alatt, és a Bercsényi Miklós Kollégium épületében elindítottuk a Psalmus Humanus Konzultációs Központ működését. Ekkor került sor dr. Maróti Gyula, a KÓTA alapító főtitkára szakmai hagyatékának átadására is, mellyel megalapítottuk művelődéstörténeti és zenei szakkönyvtárunkat. Egyesületünk vállalta a hagyaték megóvását, rendezését, majd oktatási és tudományos célra szakemberek számára a hozzáférhetőséget, főiskolai hallgatóknak a szakdolgozatuk témaválasztásához is segítséget nyújtva.