Kérjük válasszon kategóriát és évszámot!

Copyright © PSALMUS HUMANUS Művészetpedagógiai Egyesület, 2002–2024.

PSALMUS HUMANUS

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI EGYESÜLET

Támogatók:

Frissítve: 2024. április 10.

Videók:

Emberi Erőforrások

Minisztériuma

Magyar Művészeti

Akadémia

HÍREK, ESEMÉNYEK

Nemzetközi események 2007-ben

 

Nemzetközi Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Fórum a Visegrádi országok szakembereinek részvételével 2007. április 18. és 19. között (Bratislava–Szlovákia)

Beszámoló olvasható a ZUGLÓI LAPOK 2007. június 26-i számában:

Nemzetközi Psalmus Humanus Fórum Pozsonyban magyar, szlovák és lengyel zenetanárok részvételével.

A cikk szerzője Pethő Attila főiskolai adjunktus – Eötvös József Főiskola – Baja, egyesületi tag.

 

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület fontos missziót vállalt akkor, amikor elkezdte összegyűjteni azokat a magyarországi műhelyeket, amelyekben Kodály Zoltán zenei nevelési alapelveit szem előtt tartva foglalkoznak a művészetekkel, illetve a művészetek segítségével a személyiségformálással – akár a hátrányos helyzetű, vagy fogyatékos fiatalok esetében is. Az Egyesület szeretné, ha ezeket a műhelyeket és az általuk elért eredményeket minél szélesebb körben megismerhetnék az iskolák tanárai és a pedagógus pályára készülő hallgatók – nemcsak idehaza, de akár a határokon túl is. A nemzetközi kitekintés azért is hasznos lehet, mert így az egyesület olyan módszerekkel is találkozhat, amelyek Magyarországon nem ismertek, de segíthetnék az itthoni művészetpedagógusok munkáját.

 

E gondolatok jegyében kelt útra az Egyesület nyolc fős delegációja április közepén Pozsonyba. A vendéglátókon és a Psalmus Egyesület tagjai mellett két lengyel zenetanárnő, a Wroclawi Gyermek Alkotó Központ – WCTD – munkatársai vettek részt a programban. (Az eredeti tervek szerint mind a négy Visegrádi országából vártunk kollégákat a találkozóra a szlovák fővárosba, de mivel a cseh partnereink szinte ugyan ebben az időben Budapesten tartózkodtak, ezért velük később itthon találkoztunk).

A Pozsonyban töltött két nap sokszínű és igen hasznos elfoglaltságot jelentett mindnyájunknak. Vendéglátóink, a Bratislava, Ceska utcai Óvoda és kilenc évfolyamos emelt szintű zenei nevelésű Általános Iskola jóvoltából (1-6.évfolyamokon heti 3, a 7-9. évfolyamokon heti 4 ének-zene órával) láthattunk általános iskolai énekórákat, folklórbemutatót, népdalversenyt, zeneiskolai növendékhangverseny.

 

     

 

      

 

      

 

   

 

Ezután művészeti főiskolán táncpróbát, zenekari próbát, hegedűórát láttunk. Természetesen arra is nyílt lehetőségünk, hogy szakmai konzultációkat folytassunk. Külön rangot adott a találkozónak, hogy nemzetközi csoportunkat fogadta a városrész alpolgármestere is, akit a Psalmus Egyesület elnöke, K. Udvari Katalin részletesen tájékoztatott az egyesület munkájáról és célkitűzéseiről, valamint a pozsonyi tapasztalatcsere eredményeiről. A találkozón a helyi televízió munkatársai is jelen voltak.

 

   

 

A feszített program ugyan nem adott lehetőséget hivatalos városnézésre, de a csoport kevésbé fáradt tagjai szívesen vállalkoztak egy késő esti sétára a példaértékűen felújított, hangulatosan kivilágított történelmi belvárosban.

A tanulmányút zárásaként a magyar küldöttség Galántára indult, ahol koszorút helyeztek el Kodály Zoltán emlékművénél.