Kérjük válasszon kategóriát és évszámot!

PSALMUS HUMANUS

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI EGYESÜLET

Támogatók:

Frissítve: 2024. április 10.

Videók:

Emberi Erőforrások

Minisztériuma

Magyar Művészeti

Akadémia

A 2022. év eseményei

 

 

JUBILEUM ÉVFORDULÓT ÜNNEPELTÜNK/ÜNNEPELÜNK:

2002–2022

 

Több éves közös munka után 2002.februárjában alakult egyesületté civil szakmai közösségünk. Alapszabályunkban működésünk céljaként fogalmaztuk meg „Kodály Zoltán zenepedagógiai hagyományának ápolását, és a közoktatásban való hasznosításának az elősegítését.”

 

Ennek jegyében tevékenykedtünk az azóta eltelt két évtized alatt. Sok munkával, de igen sok élményben is részesülve igyekeztünk a hazai ének-zene oktatásban résztvevő ének-zene tanárok, tanítónők, óvónők és gyógypedagógusok mindennapi munkáját segíteni az elmúlt évek alatt.

 

 

A Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevelét

kapta  Egyesületünk  Közösség kategóriában

 

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai  Egyesület nagy örömére szolgált az a levél, ami a Magyar Művészeti Akadémiától Vashegyi György elnök úr aláírásával érkezett a címünkre október 19-én. Ebben az alábbiakat olvashattuk:

 

„az MMA elnöksége 64/2022.(10.12.) számú döntésével a  Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevelét Közösség kategóriában a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület részére a zeneoktatásban kifejtett két évtizedes elhívatott, magasszintű művészeti oktatás, valamint példaértékű, innovatív műhelymunka és modell értékű művészeti műhelyeiben folyó kivételes tevékenysége elismeréseként”

 

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület részére az Oklevél ünnepélyes átadására 2022. december 5-én, hétfő délelőtt 10 órai kezdettel került sor a Magyar Művészeti Akadémia irodaháza rendezvénytermében. (1062 Budapest, Andrássy út 101.)

 

A Magyar Művészeti Akadémia 2016 óta adományoz Elismerő Oklevelet a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért  pedagógusok, művésztanárok, művészetpedagógiai kutatók – természetes személyek –, továbbá közösségek, intézmények részére; az elismerésből évente legfeljebb öt adományozható.

 

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Farkas Ádám elnökségi tag, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke adta át az elismerő okleveleket december 5-én, a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, közösségek, intézmények részére.

 

K. Udvari Katalin, dr. Széll Rita, Benkő Éva,

Péterffy András, Vashegyi György, dr. Acél Zsolt

Fotó: MMA Walter Péter

 

 Psalmus Humanus Művészetpedagógai Egyesület

 

A húsz évvel ezelőtt, K. Udvari Katalin zenetanár által alapított Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület célja Kodály Zoltán zenepedagógiai örökségének megőrzése, valamint – a 21. század társadalmi és nevelési elvárásainak figyelembevételével – e szellemi testamentum gyakorlati alkalmazása a hazai közoktatásban. Az Egyesület tagjai a művészeti nevelés széles palettáját képviselik. Valamennyien szakterületük elismert személyiségei, akik – ahogy az egyesületi alapszabályban is szerepel – célul tűzték ki a kor nevelési elvárásainak megfelelő pedagógiai kezdeményezések, kutatások elméleti és gyakorlati kidolgozásának a segítését, a tapasztalatok összegzését, publikálását és a közoktatásban való hasznosításának elősegítését. Ezen irányvonalak mentén kidolgozott művészetpedagógiai programjuk lehetőséget kínál a közoktatás keretein belül a társadalom minden rétegéből érkező, különböző adottságokkal és egészségi állapottal rendelkező (többek között nem látó, vagy mozgássérült) gyermekek művészeti neveléséhez. Az Egyesület az integrált művészetpedagógiai programját a hazai szakmai nyilvánosság mellett számos nemzetközi művészeti nevelési konferencián is bemutatta. Kitartó munkával megannyi továbbképzést szervezett, filmeket készített, könyveket írt, számtalan módon segítve elő a kodályi elvek korszerű alkalmazását. Aktív és áldozatos tevékenységével szolgálja a gyermekkori művészeti nevelés ügyét Magyarországon. (…)

 

Az elismerő oklevelet K. Udvari Katalin, az Egyesület elnöke vette át.

 

A Laudáció folytatása és a díjátadásról bővebben:

 

https://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/atadtak-a-magyar-muveszeti-akademia-elismero-okleveleit

 

 

Az oklevél átadásakor jelen voltak a Psalmus Humanus Egyesület tagjai:

Reikort Ildikó, Kaibinger Pál, Csete Lóránt, dr. Solymosi-Tari Emőke, Vass Veronika,

K.Udvari Katalin, dr. Pásztor Zsuzsa, Stipkovits Fülöp, Büki Rita és Somody Beáta

 

Az oklevél átadását követő friss esemény:

2022. december 16-án pénteken, Kodály Zoltán születésének 140. évfordulóján

Petz Margó szerkesztő-műsorvezető  – KarcFM 95,3 MHz – interjút készített az Egyesület elnökével, K. Udvari Katalinnal. Az interjú a SPÁJZ – az információk éléskamrája elnevezésű délelőtti műsor keretében, 11.25-11.45 óra között hangzott el.

 

Az interjú itt meghallgatható:

 

 

 

 

A MAGYAR MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI AKADÉMIA
MŰVÉSZETELMÉLETI  TAGOZATA

HÉT  MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI DÍJAT ADOTT ÁT

 

Művészetpedagógiai különdíjban részesült:

 

VASS VERONIKA

tanárnő, egyesületi tagunk

 

2022. november 15-én, kedden, a Magyar Művészeti Akadémia Irodaházának impozáns Akadémikusi Klubjában hét művészetpedagógiai díjat adott át a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti

Tagozata. A 2014-ben alakult tagozat (az MMA legújabb, kilencedik tagozata) 2016-tól ad művészetpedagógiai különdíjat (korábban a díj elnevezése elismerő oklevél volt), hogy kifejezze elismerését a művészettel való nevelés legjelesebb szakembereinek.

 

A korábbi években a tagozat összesen huszonöt díjat ítélt oda, most, 2022-ben pedig újabb hetet.

Az okleveleket a tagozat nevében a tagozatvezető, Solymosi-Tari Emőke nyújtotta át a kitüntetetteknek.

 

Vass Veronika ének-zenetanár (A kép forrása: az MMA honlapja, fotó: Nyirő Simon/MMA)

 

Laudácót mondott: Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, az MMA rendes tagja

 

Vass Veronikát mint a Magyar Művészeti Akadémia által is támogatott Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület alapító és elnökségi tagját éppen két évtizede ismerem, és azóta csodálom elhivatott munkáját, csendes és kedves személyiségét. A hűsége is példamutató, hiszen 32 évig volt a Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola énektanára. Minden évfolyamon tanított, mind zenei, mind általános tantervű osztályokban. Óvodásoknak dalosjáték foglalkozásokat tartott, az iskolában alsó- és felső tagozatos kórusokat vezetett, sőt még egy régizene együttest is alapított, Camerata Piccola néven. Énekkarral és zenekarral sokat szerepelt itthon és külföldön is. Tanítványaival számos zenés színdarabot és gyermekoperát mutatott be, például Victor Máté A sárkány és a zöld lovag című gyermekoperáját vagy Szokolay Sándor Az elégedetlen kishangya című zenés mesejátékát.

 

Pedagógusi tevékenységének tudományosan megalapozott és hazánkban egészen különleges részét képezik azok a gyermekhangversenyek, amelyeket a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar 1. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján és az Uzsoki Kórházban tartott. Ezek lényege az, hogy az áldott állapotú kismamák, illetve a leendő apukák élő hangversenyeken, gyerekek előadásában hallgathassák meg, majd tőlük tanulhassák meg, velük együtt énekelhessék azokat a bölcsődalokat, altatódalokat, amelyeket majd a megszületendő kisbabájuknak énekelnek. Mindez nagymértékben segítheti a szülők és gyermekük kommunikációs kapcsolatának kialakulását. Vass Veronika az orvosokkal, pszichológusokkal együttműködve ezeket a gyermekhangversenyeket integrálni tudta a leendő édesanyákat, illetve szülőpárokat felkészítő klinikai tanfolyam-programba. A jelenlévő tanfolyamvezető szülésznő közreműködésével a hangversenyek hatását kérdőívek kitöltetésével is mérték. (…)

A teljes szöveg megjelent: www.parlando.hu/6.sz.

 

 

 

A MMA Művészetelméleti Tagozatának művészetpedagógiai különdíjasai:

 

Balról jobbra: Horváth Szilárd, Kicsi Csilla, Vass Veronika, Latin Anna, Korompayné Sebestyén Nóra, Radics Éva, az MMA Művészetelméleti Tagozat 2022-es művészetpedagógiai különdíjának nyertesei közül hatan. Szakács Marianna, Kárpátalján élő zongoraművész-tanár, a hetedik díjazott sajnos nem tudott személyesen részt venni az átadási ünnepségen

(Fotó: Solymosi-Tari Emőke)

 

A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA

ZENEMŰVÉSZETI TAGOZATÁNAK

IDEI ZENEPEDAGÓGIAI DÍJAIT

a Makovecz-szalonban ünnepélyes keretek között adta át

Vashegyi György, az MMA elnöke és Tóth Péter tagozatvezető.

 

A díjazottak között volt és díjat kapott:

 

TÓDY ILONA ÉVA

tanárnő, egyesületi tagunk

 

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata díjátadó ünnepséget tartott 2022. október  12-én  szerdán, az MMA Akadémia-szalonban. (Budapest, II. kerület,  Makovecz  Imre utca 25. sz.)

 

 

Laudálta: ZÁDORI MÁRIA  énekművész, az MMA rendes tagja, Zeneművészeti Tagozat

 

Tódy Ilona 1964-ben szerzett zongora és szolfézstanári diplomát. 1964–1971 a székesfehérvári zeneiskolában tanított. 1971-től a Szabolcsi Bence Zeneiskola tanára 36 évig, 1982-től 22 éven át nyugdíjba vonulásáig, a tanszak vezetője. A zeneiskola kamarazene életének mozgatója, hatására az iskola vásárolt egy kis spinétet, hogy a korai billentyűs zene másfajta hangzásvilágával és historikus előadásával is megismerkedjenek a tanulók. Ennek kapcsán beleásta magát a korabeli hangolás rejtelmeibe. Tanulmányozta és látogatta Széll Rita historikus tánc kurzusait, hogy a gyerekekkel is megéreztesse a zene és a mozgás összefüggéseit, amely egyben remek személyiségfejlesztő módszer.

 

Posztgraduális tanulmányok:

Csembaló: Pertis Zsuzsa, Jos van Immerseel Kórus: Jan Boeke Történelmi társastánc: Széll Rita

Zenei munkaképesség gondozás elmélete és gyakorlata: dr. Kovács Géza, dr. Pásztor Zsuzsa.

1994. Debrecen: szaktanári képesítést szerez a Kovács Géza módszer alkalmazásáról. Gyakorlatvezetői megbízásokat kap az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán: Zenei munkaképesség gondozás, szakvizsgára készülők tanítási gyakorlata témában. (…)

Mottója: dr. Kovács Géza tanítása szerint: „Ne mártírjai, hanem hordozói legyünk a zene ügyének.”

 

Nyugdíjas éveit nagy aktivitással éli, a Wekerle-telep, (ahol gyerekkora óta él) zenei életének állandó közreműködője. A Géniusz-program mentoraként gyakorlati segítséget nyújt a hozzáfordulóknak. A Wekerle Nyári Szabadegyetem közreműködője. 2017 óta Kispesten a Forrásház önkéntes munkatársa, aki a mentálisan sérült felnőttek egyéni zenei készségfejlesztését végzi heti rendszerességgel, amelynek eredményességét karácsonyi koncert is dokumentálja. Mindebből kitetszik, hogy Tódy Ilona Éva élete csak a tanításról szól, amelyet a mai napig odaadással végez.

(A teljes szöveg megjelent: www.parlando.hu2022/6.sz.)

 

 

 

Fotó: MMA Walter Péter

 

 

 

 

 

 

Hangverseny Kodály szülővárosában születésének
140. évfordulója tiszteletére

 

 

6000 Kecskemét, Dózsa György út 22.

E-mail: titkarsag@kodaly-iskola.hu

Telefon: (76) 508-821

Honlap: www.kodaly-iskola.hu

 

A Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú

Művészeti Iskola  nagysikerű hangversennyel tisztelgett az iskola névadója,

Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója előtt

 

Az iskola zsúfolásig megtöltött hangversenytermében bemutatásra kerültek Kodály kicsinyek kórusainak szánt művei,  a gyermekkarokon át egészen az ifjúsági művekig. A hangverseny előadói: a Kodály Iskola kórusai és karnagyai voltak.

Helyszín: Kecskeméti Kodály Iskola, az iskolaalapítóról, Nemesszeghy Mártáról elnevezett Díszterem.

Időpont: 2022. december 8.  17.00

 

  

I. Csiribiri Kicsinyek kórusa

 

  

II. Antantenusz Gyermekkórus

 

  

III. Miraculum  Gyermekkórus

 

  

IV. Clarus Fiúkórus

 

  

V. Aurin Leánykar

 

  

VI. Kodály Vegyeskar

 

 VII. Kodály Zoltán: A magyarokhoz  – ÖSSZKAR

 

 

 

2022 SZEPTEMBERÉBEN JELENT MEG!

 

ELKÉSZÜLT RENDHAGYÓ DIGITÁLIS MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI

OKTATÓCSOMAGUNK TELJES ANYAGA!

 

KÉRÜNK, HA TUDOD, ADD TOVÁBB!

 

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség

Jó Megőrzési Gyakorlatok Regiszterébe

2016. decemberében került bejegyzésre

A népzenei örökség Kodály koncepció szerinti megőrzése

címmel a kodályi zenepedagógia.

 

Safeguarding of the folk music heritage by

the Kodály concept inscribed on the

Register of Best Safeguarding Practices

 

„Vártuk a híreket Etiópiából, Addisz-Abebából, ahol az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága ülésezett. Öröm volt, amikor december 2-án jött a hír: a Kodály-módszer elfogadást nyert.

Budapest, 2021. szeptember 27. ”

Dr. Réthelyi Miklós

az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság

elnöke

 

A Hungarikum Bizottság 5 évvel ezelőtt, 2017. március 21. napján – a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény 12.& (2) alapján – hungarikummá nyilvánította a Kodály-módszer elnevezésű értéket, mivel az felkerült Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Jegyzékébe.

„… már az első lépések megtételekor nem titkolt szándékunk volt, hogy az UNESCO regiszterébe történt bejegyzéssel a kodályi zenepedagógiai koncepció magyarországi láthatóságát, jelentőségének tudatosítását, alkalmazásának újbóli felvirágoztatását is ösztönözzük.

Budapest, 2021. október 7.”

Dr. Csonka-Takács Eszter

igazgató

Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

A jeles események évfordulóinak tiszteletére

a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület

 

„Tehetséggondozás Kodály szellemében –

nemzeti örökségünk, a kodályi zenepedagógia" címmel

Rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomagot készített.

 

A KECSKEMÉTI PÉLDA elnevezésű első rész nyolc fejezetből áll:

A KECSKEMÉTI PÉLDA ●  Ének-zenei általános iskolák, ének-zene tagozatos iskolák, és az énekórák helye a hazai közoktatásban – fényben és árnyékban ● „Psalmus Humanus” Művészetpedagógiai kísérlet az ezredfordulón ●  A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület megalapítása és tevékenysége ● Psalmus Humanus Napok (Országos Művészetpedagógiai Konferencia Budapest, 2004. március 6-7.) ● Tehetséggondozás Kodály szellemében – nemzeti örökségünk a kodályi zenepedagógia ● Kodály Zoltán zenepedagógiai örökségének időszerűsége a 21. század globalizálódó világában ●  Publikációk

 

A PSALMUS HUMANUS NAPOK elnevezésű második részben a 2004. március 6-7-én tartott országos művészetpedagógiai konferencián felkért tudósok, művészek (az elhangzás sorrendjében: dr. Hámori József, dr. Barkóczi Ilona, Ember Csaba, dr. Vekerdy Tamás, Szőnyi Erzsébet, Gonda János, Solymosi Tari Emőke, dr. Pásztor Zsuzsa, Gilbert De Greeve, Heinich Ullrich, Batta András, Perényi Miklós, Németh Tamás), és gyakorló tanárok (Dr. Nagyné Kovács Barbara, Baráth Zoltán, K. Udvari Katalin) kb. 20-20 percben elhangzott előadásai, valamint egészséges és fogyatékossággal élő gyermekek ének, zene és tánc bemutatói (tanáraik: Büki Rita Györgyi, Vass Veronika, Giegler Ildikó, Rónaszékiné Őrfalvy Katalin, dr. Bubnó Tamás, dr. Mezei János, Vető Anna, Megyesi Zsófia,

Oroszné Tornyai Lilla) láthatók és hallhatók a 2 x180 perces terjedelmű videó felvételeken.

 

A KÜLFÖLDI PÓDIUMOKON (CODA) elnevezésű harmadik, befejezésként készült derűs hangvételű, rövid fejezet a hazai kórusok külföldi sikeres kórusszerepléseit idézi fel, azok helyszínét és időpontját megnevezve.

 

Kodály Zoltán zenepedagógiai örökségét ismerd meg,

legyél rá büszke és add tovább a gyermekeknek, hogy segítse

a „boldog, harmonikus gyermek, versenyképes tudás”

ideális cél elérését, minél hatékonyabban

és minél szélesebb körben!

 

www.psalmusarts.hu                                                                      www.tehetseggondozaskodaly-psalmus.hu

 

 

 

 

Búcsú LUKÁCSHÁZI GYŐZŐTŐL (1953–2022),

a Kodály Zoltán által személyesen is meglátogatott  Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Zenei Általános Iskola, valamint a Dunaújvárosi Zeneiskola gordonka tanszakának egykori  növendékétől

 

Ének, zene, tánc a legkisebbeknek – felső fokon

 

Tanári pályám kezdetén legelső tanítványaim egyike Lukácsházi Győző volt. Ma ő a Magyar Rádió Könnyűzenei Produkciós Szerkesztőségének a vezetője. Munkásságának elismeréseként megkapta a Prix Monte Carlo rádiós műsorok versenye díját, Bronz Harang díjat Sanghajban, Elnöki különdíjat Brnoban. Háromszoros Nívó-díjas.

 

Művésztanári diplomáját klasszikus zenészként, tuba-kamaraművészként a Zeneakadémián szerezte. Különböző szimfonikus zenekarokban játszott különleges méretű és hangzású hangszerén a tubán, a Magyar Állami Operaház zenekarában, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, s vezetője volt a Budapest Ragtime Bandnek.

 

Több évtized után találkoztam újra régi kedves tanítványommal egy általa kitalált, szervezett és vezetett zenei eseményen, az ún. BONBON MATINÉK egyikén. E gyermekhangversenyeken nagy szakmai hozzáértéssel és a gyermekek iránti szeretettel, kiváló előadóművészek társaságában hétről-hétre elvarázsolja a közönséget, hogy megnyerje az értékes kultúrának a kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

 

(Az ismertető írás megjelent K.Udvari Katalin: „PSALMUS HUMANUS”

Ének-Zenei Általános Iskola Kecskemét, 1950. (PÜSKI KIADÓ Budapest, 2000) című könyvének 103. oldalán.)

 

 

LUKÁCSHÁZI GYŐZŐ:

 

Bonbon Matinék az IBS-ben

 

1953. szeptember 6-án születtem. Körülményeim szerencsés alakulásának köszönhetően eddigi életemet – gondolok itt munkára, szórakozásra – a zene „bűvkörében” élhettem. Ennek gyökerei Dunaújvárosban (amely egy ideig a Sztálinváros nevet is viselte) keresendők, azon belül is egy zenei általános iskolában, amely számomra egy életre irányt szabott. Egy ellentmondásokkal terhes város rejtette a gyöngyszemet, azaz a Móricz Zsigmond Zenei Általános Iskolát és annak tanári karát Hála nekik, mindent megtettek azért, hogy apró gyerekekként megízleljük a zene és muzsikálás csodálatos zamatát. Az ott töltött nyolc esztendő – és párhuzamosan a zeneiskola hangszeres órái – adták az alapot a későbbi évekhez, a kedvet a gyakorláshoz, a csellón és a kamarazenekari próbákon keresztül, főként a barokk és bécsi klasszikusok világának a megismerését. A kóruséneklés semmivel össze nem hasonlítható élményét, amelyre ma is úgy emlékszem, mint a zenetanulás egyik legfontosabb elemére.

 

Dunaújvárosból Győrbe, a Konzervatóriumba, majd Budapestre, a Zeneakadémiára vezetett az utam. 1978-ban szereztem tubásként művész-tanári diplomát. Azóta is itt, Budapesten élek, de szerencsémre a fél világot bejárhattam zenészként, vagy mostanában a Magyar Rádió munkatársaként. Dolgoztam szimfonikus zenekarokban, néhány évig könnyűzenét játszó – igényes ragtime-ről van szó – együttest is vezettem. Szerveztem és közreműködtem televíziós, rádiós produkciókban.

 

Jelenleg a Magyar Rádióban dolgozom, és igyekszem olyan műsorokat szerkeszteni, ahol minden esetben minőségi zenét tudunk közvetíteni, legyen az klasszikus, jazz, vagy szórakoztató zene. Beosztásom szerint a Könnyűzenei produkciós Szerkesztőség munkáját irányítom, amely szintén egy olyan fórum, amely lehetőséget ad arra, hogy különbséget lehessen tenni a minőségi zene és a használhatatlan kultúrszenny között.

 

A zene mindvégig társ és támasz volt az életemben. Az aktív zenélés mellett mindig érdekelt és izgatott, hogy miként hívhatnám fel a figyelmét azoknak, akiknek nincs közvetlen lehetőségük kapcsolatba kerülni a zene minőséget képviselő műfajai¬val. Zeneakadémistaként rézfúvós együttesemmel az „Országos Filharmónia” által szervezett koncerteken próbáltam az ország legtávolabbi szegleteibe is eljutni, ott a muzsikáláson kívül a hangszerekről, zenedarabokról beszélni, főleg a középiskolás korosztály számára.

 

Néhány évvel ezelőtt adódott az a lehetőség, hogy Budapesten, a II. kerület Tárogató út 2–4. szám alatt, az IBS Színpadán a legkisebbek részére szervezhetek ismeretterjesztő előadásokat. Ez a tevékenység  azóta ma már a legfontosabb teendőim egyike, missziónak érezve azt a munkát, amelyet hétről-hétre a 4–10 éves gyerekek részére készítek. És ha már említettem az IBS nevét, szeretném egy kicsit közelebb hozni ennek az intézménynek a tevékenységét, és a benne rejlő lehetőségeket.

 

A titokzatosnak tűnő három betű egy több mint 1000 hallgatóból álló  főiskolát takar. A Nemzetközi Üzleti Főiskola – International Business School – magán intézmény. Az iskola elnök vezérigazgatója – ha nem is elsősorban a zene területén – hasonló elhívatottságot érez az ifjúság nevelését illetően. Az ő elképzelése szerint a gazdasági –, és üzleti élet nem nélkülözheti a kulturált, sokoldalúan képzett szakembereket, ezért úgy gondolta, hogy iskolájában valamilyen módon jelen kell lenni a kultúrális eseményeknek is. Ezt úgy sikerült elérnie, hogy az iskola nagy előadótermét esténként és hétvégenként színházként működteti. Az itt kiállított programok színvonala azt eredményezte, hogy az IBS – az International Buda Stage – néhány év alatt a legismertebb színházak egyike lett Budapesten. Ennek a programsornak a része a BONBON MATINÉ, amelyről külön is szeretnék néhány gondolatot leírni.

 

1998-ban merült fel először bennem a gondolat, hogy ismeretterjesztő előadások keretében megpróbálom közelebb hozni az ifjúsághoz a klasszikus zene nagyjainak tevékenységét, a szimfonikus zenekar hangszereit és a legnépszerűbb zeneműveket. Minél inkább próbáltam mélyre ásni magam az elképzelésemben, annál nagyobb feladatnak bizonyult a megvalósítása. Hogyan érdemes kezdeni, kiket kell elsősorban megkeresni? Szándékom szerint ez az általános iskola alsó tagozata volt, ezért munkámat az énektanároknál kezdtem. Szerveztem egy olyan összejövetelt, ahová 250 általános iskolai énektanárt hívtam el, és tartottam egy „próba” előadást. Úgy tűnt, hogy az ügyemhez találtam híveket, de amikor hónapokkal később a már elkészített bérletekkel kopogtattam az iskoláknál, gyakorlatilag a bizonytalan ígéreteken túl nem kaptam egyebet. tisztelet a kivételnek. Ki kell hangsúlyoznom, hogy a bérletek ára a fellépő művészek „nagyságával”, azaz szakmai tekintélyével nem volt arányban, hiszen a kiváló Amadinda ütő-, vagy a Kaláka népzenei együttesek koncertjére két közepes méretű szendvics áráért lehetett jegyet kapni.

 

Sajnálattal tapasztaltam, hogy az iskolások a szombati napra tervezett előadásokra nem jöttek csoportosan, talán a tanárok leterheltsége nem engedi, hogy hétvégi pihenésüket, vagy másirányú elfoglaltságukat ezért feladják. Így kialakult az az előre nem tervezett helyzet, hogy műsoraim első számú látogatói a 4–6 éves gyermekek, akik szülők és nagyszülők kíséretében érkeznek. Ha valaki azt gondolná, hogy ez a műsorok színvonalának kényszerű minőségrontását vonta maga után, az téved. Hihetetlen nyitottságra, érdeklődésre és befogadó készségre leltem a kicsik körében. Hamar rájöttem, hogy csak az időben elkezdett munka hozhatja meg a gyümölcsét, ugyanis aki 5–6 évesen kísérettel jön az IBS-be, az néhány évvel később már egyedül is el fog jönni, sőt, ő fogja hozni a kisebbik testvért is.

 

Ez a felismerés némileg megváltoztatta az alapkoncepciót, vagyis a szigorúan klasszikus zenén alapuló előadásokat tánccal (néptánc, balett, történelmi táncok, stb. gazdagítottam), sőt Balogh Sándor muzsikus barátommal megírtuk első mesénket „Tuba Tóbiás” címmel, amely játékosan igyekszik megismertetni a hangszereket és azok tulajdonságait. A mesejáték olyan sikeres, hogy ez év őszén már tananyagként, bérleti sorozatban fogjuk bemutatni.

 

A gyermekhangversenyek sikere a vártnál is nagyobbnak bizonyult, hiszen megtaláltuk a „hangot”, a stílust, amely gyereknek, előadónak és szülőnek egyaránt örömöt okoz. Az előadások számát a 2002/2003-as évadban ezért olyan módon próbálom emelni, hogy pénteki napon is lesz előadásunk azzal a nem titkolt céllal, hogy erre főként kisiskolások jöjjenek kihelyezett énekóra keretében. Úgy gondolom, hogy ez a fajta tevékenység, amelyet elsősorban az IBS Színház, valamint a szerény számban lévő különböző szponzorok támogatásával végezhetek, előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. Remélem, és azt kívánom, hogy rendszeres látogatóink hosszú távon az értékes és az élő zene varázsát igénylő, valamint a kultúra egyéb területei iránt is érzékeny felnőttekké váljanak.

 

BON-BON MATINÉ általános iskolásoknak minden szombaton délelőtt 11-órakor a Buda Stage-n (1021 Tárogató út 2-4.).

 

Műsorvezető minden alkalommal Lukácsházi Győző.

 

A hangversenyek 2000 őszétől már bérleti sorozatban kerülnek megrendezésre a

„Hét törpe” mesealakjairól elnevezve

 

 

Az IBS épülete: Budapest,

1021 Tárogató út 2-4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lukácsházi Győző önéletrajzi írása, K. Udvari Katalin: PSALMUS HUMANUS Hagyomány és megújulás kodályi zenepedagógiában című könyvében a  229-231. oldalon jelent meg. (PÜSKI KIADÓ BUDAPEST, 2002)

 

 

Tehetséggondozás Kodály szellemében  –

Szakmai Nap Kecskeméten, a Kodály Iskolában 2022. május 7-én

 

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2021. decemberében emlékezett meg a kodályi zene­pedagógiának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Regiszterébe történt bejegy­zéséről. Magyarországon 2017. március 24-én választották a hungarikumok sorába a „Kodály Zoltán nevéhez fűződő és a magyar népzenei hagyományokra épülő zenei nevelési koncepciót.” A két nevezetes évforduló tiszteletére készítette el az Egyesület Tehetséggondozás Kodály szellemében – Rendhagyó, digitális művészet­pe­da­gó­giai oktatócsomag című kiadványát.

 

A Psalmus Humanus Egyesület ezt követően oktatási segédanyagait, zenepedagógia-, és művelődés-történeti gyűjteményét a Kecskeméti Kodály Iskola számára ajánlotta fel.

 

Az átadásra 2022. május 7-én került sor, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában, a „Tehetséggondozás Kodály Szellemében” nevet viselő Szakmai Napon. Az egész napos rendezvény során szakmai előadások, közös ének és táncfoglalkozások várták az érdeklődőket.

 

 

Balogné Papp Boglárka intézményvezető a Városi Televízió jelenlétében vette át a szakmai gyűjteményt, benne az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának jelentős anyagi támogatásával, Kodály Zoltán születé­sé­nek 125. évfordulójára készült, archív felvételekből álló fotókiállítás anyagát. Az eseményt az igazgatónő az alábbi szavakkal értékelte:

 

„Fontos pillanat számunkra a mai nap, hiszen ez összeköti jelent a múlttal, és egyben a tervezett jövőnkkel is, benne azzal az örökséggel melyet maga Kodály Zoltán hagyott ránk.”

 

 

 

 

Majd az átadást az alábbi szavakkal kísérte K. Udvari Katalin, a Psalmus Humanus Egyesület alapító elnöke, az iskola egykori növendéke:

„Az ajándékozásra kerülő kodályi hagyaték méltó megőrzőjét, szellemiségének képviselőjét és szakmailag leginkább illetékesét a Kecskeméti Ének-zenei Zenei Általános Iskolában látjuk.”

 

A délután folyamán a Kecskeméti Kodály Iskola Csiribiri Kicsinyek Kórusa adta elő Bárdos Lajos: Ringató című darabját Szűcs Magdaléna tanárnő vezetésével. Böde-Harkai Csilla, az alkalomhoz illő népviseletbe öltözött néptánc pedagógus pedig olyan altatókat, ringatókat és ölbéli népi játékokat tanított a jelenlévőknek, amilyeneket az egészen piciny csecsemőknek énekeltek régebben a paraszti népszokások körében az anyák.

 

 

A Szakmai Nap befejezéseként Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta iskolaalapító igazgatónő (1923–1973) egykori lakóháza falán elhelyezett EMLÉKTÁBLA megkoszorúzására került sor (Kecskemét, Budai utca 14. sz.), a Kodály Iskola vezetőségével közösen.

 

Az alábbi kisfilmet a Kecskeméti Városi Televízió munkatársai készítették.

 

 

https://hiros.hu/hirek/tehetseggondozas-kodaly-szellemeben---videoval?fbclid=IwAR3WrdUUpIuRmbtSob42Q_6A Ad-O-0PHRmrg6jhMJT5VdbJSE8--NEwuKlU

 

A Szakmai Nap befejezéseként Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta iskolaalapító igazgatónő (1923–1973) egykori lakóházának  falán elhelyezett EMLÉKTÁBLA megkoszorúzására került sor (Kecskemét, Budai utca 14. sz.) a Kodály Iskola vezetőségével közösen.

 

A lakóház falán 2003.október 11-én avatták fel a Kecskeméti Ének-Zenei Általános Iskola legelső osztályának egykori tanulói és  a Psalmus Humanus Egyesület  Nemesszeghyné Szentkirályi Márta  emléktábláját. A máig köztiszteletben álló kiváló zenepedagógus ebben a házban lakott az 1950-es évek elejétől 1973. július 13-ig, korán bekövetkezett  haláláig.

A Kecskeméti Zenei Általános Iskola egykori tanárának és igazgatónőjének a Budai utcai ház közel húsz évig volt az otthona, ahol családjával élt és dolgozott. Ennek falai között keletkeztek az ének-zenei általános iskolák részére írt tankönyvek, később a Kodály-szemináriumi előadások anyagai. Férjével, Nemesszeghy Lajos ének-zenetanár - karnaggyal itt látták vendégül feleségével Kodály Zoltánt több alkalommal is. Itt tartottak rendszeresen kamarazene estéket, és ajtójuk mindig nyitva állt a bel- és külföldi látogatók előtt.

Néhány fotóval megemlékezünk az emlék-tábla avatás ünnepi pillanataira:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az EMLÉKTÁBLA koszorúzása 2022. május 7-én

 

   

 

A Tehetséggondozás  Kodály szellemében – Szakmai Nap Kecskeméten, a Kodály Iskolában címmel tartott rendezvényünkről

– kisfilmet készítettek a Kecskeméti Városi Televízió munkatársai. Megtekinthető:

https://hiros.hu/hirek/tehetseggondozas-kodaly-szellemeben---videoval?fbclid=IwAR3WrdUUpIuRmbtSob42Q_ 6AAd-O-0PHRmrg6jhMJT5VdbJSE8--NEwuKlU

– Beszámoló  olvasható a az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság HÍRLEVELÉBEN
Tehetséggondozás Kodály szelle­mében – Szakmai Nap címmel,

– valamint a PARLANDO zenepedagógiai folyóirat www.parlando.hu 2022/3. számában Kodály 140 című fejezetben, ugyancsak Tehetséggondozás Kodály szellemében – Szakmai Nap Kecskeméten, a Kodály Iskolában (2022. május 7-én) címszó alatt.

 

 

ÚJ!  TEHETSÉGGONDOZÁS KODÁLY SZELLEMÉBEN

 –  NEMZETI ÖRÖKSÉGÜNK A KODÁLYI ZENEPEDAGÓGIA

 

A fenti címmel megjelent rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomagunkat kiegészítettük

 

PSALMUS HUMANUS „A zene mindenkié!”  Kodály Zoltán (1882–1967)

– 60 perces filmmel, és a

 

PSALMUS HUMANUS DAYS – National Conference on Art Education, Budapest, March  6-7, 2004.

– 8 perces, angol felirattal ellátott kisfilmmel.

 

Valamint elkészült Rendhagyó, digitális  művészetpedagógiai oktatócsomagunk II. fejezete is:

PSALMUS HUMANUS Napok  Budapest, 2004. 6-7.

Integrált művészeti nevelés az iskolában és a családban címmel.

A konferencián elhangzott előadások és bemutatók 2022. szeptember 1-től a www.psalmusarts.hu, illetve a

www.tehetseggondozaskodaly-psalmus.hu honlapokon jelennek meg.

 

     

 

 

A MAGYAR RÁDIÓ HARMADIK MŰSORA 35  ÉV ÓTA VISELI BARTÓK BÉLA NEVÉT és egyben EMLÉKEZÜNK  BARTÓK  1988. július 7-én történt „hazatérésére".

Múlt idéző emlékek  –  dr. Maróti Gyula (1912–2004) a Kórusok Országos Tanácsa (KÓTA) alapító főtitkárának magán dokumentum-gyűjteményéből

 

RTV – rádió és televízió újság, XXXIII. évf. 27. szám, 1988. VII. 4.

Bónis Ferenc: Bartók és a rádió

 

   

 

 

„HALLGASD….HOGY ADHASS” –  ZENE A VAK GYERMEKEKÉRT

JÓTÉKONYSÁGI KONCERT A VAK GYERMEKEKÉRT  2022. május 2. NÁDOR TEREM,

a „SZÓL A SZÍV…” ALAPÍTVÁNY JAVÁRA

 

A koncert szervezői: az ELTE BTK Művészetközvetítő  és Zenei Intézet hallgatói

 

Dr. Bodnár Gábor egyetemi  tanár,  egyesületi  tagunk által vezetett  ELTE BTK Művészetközvetítő  és Zenei  Intézet  hallgatói  nagysikerű jótékonysági koncertet rendeztek 2022. május 2-án hétfőn a Nádor Teremben (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.) a „Szól a szív…” Alapítvány javára.

 

A rendezvény védnöke: Borbély Ádám Zugló önkormányzati képviselője volt, a koncert házigazdájának szerepét  pedig Bordi András, a Kossuth Rádió bemondója vállalta.

 

A szervezők – Bordi Blanka Bella, Csongorádi Melinda, Czirják Ágnes, Kovács Gyöngyvér és Szilágyi Csenge – egyik vizsgamunkája volt a rendezvény megvalósítása. Az ifjú művészetközvetítők mindenképpen szerettek volna munkájukkal egy nemes ügyet szolgálni, és ehhez hívták azokat a kiváló ifjú művészeket, akik muzsikájukkal járultak hozzá a látássérült gyermekek életkörülményeinek javításához.

 

    

 

Kacsóh Pongrác: János Vitéz – Jancsi belépője:  Én a pásztorok királya

Földesi Gergely – ének

Dóri Marianna – zongora

Balogh Dénes: Cogitationes Meas Nocte (ősbemutató)

Bene Dávid – hegedű

Yueliang Bi Xing – zongora

Mchedelov: Variációk egy Paganini-témára

Tournier: Au matin

Olti Lilla – hárfa

Monteverdi:  Poppea megkoronázás – Pur  ti  miro

Miklós Réka – ének

Gémes Katalin – ének

Sting: Shape of my heart

Ray Charles: Hit the road Jack

Szabó-Bisztricsányi Beatrix – ének

Liszt-Milstein: első Mefisztó-keringő

Mareley Erickson – hegedű

Schumann: Erdei jelenetek op. 82. No.7 – Prófétamadár

Schumann: Fantázia-darabok op. 111. No.3.

Schumann: Hajnali dalok op. 133.No.1.

Kulcsár Kristóf – zongora

Erkel: Bánk bán – Hazám, hazám

Földesi Gergely – ének

Dóri Marianna – zongora

 

  

Bene Dávid és Yueliang Bi XingCsongorádi Melinda szervező, Kovács Gyöngyvér szervező,Olti Lilla fellépő, Bordi Blanka szervező, Szilágyi Csenge szervező

 

  

Nádor Terem   Kulcsár Kristóf

  

Marley Erickson   Miklós Réka és Gémes Katalin

  

Miklós Réka, Gémes Katalin és Olti Lilla

 

 

 

 

 

 Olti Lilla

 

 

Fotók: Hatlaczki Balázs 

 

Szabó-Bisztricsány Beatrix

A szervezők az est sikerén felbuzdulva folytatni szeretnék a megkezdett munkát, és már tervezik a következő rendezvényt

Amennyiben szívesen támogatná a vak gyermekekért munkálkodó „Szól a szív...” Alapítványt, az adományokat várják a 11714006-20037628-00000000 számlaszámra. Ha személyi jövedelemadója 1 %-át az alapítvány részére ajánlaná fel, az adószám: 19022101-1-42.

 

 

Megérkezett a tavasz!

Kedves egyesületi tagunk, Soósné dr. Faragó Magdika gárdonyi kertjébe is megérkezett a tavasz. Március 21-én onnan küldte ezt gyönyörű virágot. Köszönjük!

 

 

Zsekov Éva Mónika Miskolcon élő hegedűművész Egyesületi tagunk

küldte YouTube csatornájának friss filmjeit, ezen belül:

 

  

DUNA TV /RONDÓ – Zenetörténeti sorozat 2. rész:         DUNA TV /RONDÓ – Zenetörténeti sorozat 1. rész:

KATERINO MOME című népdalról.                                   BUCIMIS című trák néptáncról.

 

  

DUNA TV /RONDÓ – Arany János: A walesi bárdok/         MTVA/ RONDÓ magazin: Zsekov Éva Mónikával

Melodráma: Hegedűvel melodramatizálja:

Zsekov Éva Mónika hegedűművész

 

 

 

VÁLTOZIK A VILÁG – az ezredfordulón történt

BARÁTH ZOLTÁN: Szükség van-e a számítógép alkalmazására a zeneoktatásban?

 

Előzetes Baráth Zoltán írásából. A teljes szöveg várható megjelenése a www.parlando.hu  2022/3. számában.

 

22 éve foglalkozom hivatalosan a számítógépes zenével (alapfokú zeneiskolai tantárgy), az informatikai eszközök zenei alkalmazásával, tanításával.

 

Alapító tagja vagyok a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesületnek. Úgy érzem a terület, amiben munkálkodom, szerves részét képezi Kodály szellemiségének – „Kultúrát nem lehet örökölni” –, így meggyőződésem szerint a zenetanításon belüli szakterületem az Egyesület céljaival is harmóniában van.

 

Az Egyesület az ezredfordulón bemutató-sorozatot szervezett a Zeneakadémia akkori rektorának, Falvai Sándornak a védnökségével és magas szintű szakmai grémium meghívásával. Ennek tagjai közoktatási szakemberek, tudósok, művészek és gyakorló ének-zene tanárok voltak.

 

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület „Tehetséggondozás Kodály szellemében” címmel dolgozta ki integrált művészetpedagógiai programját, aminek része az „Informatika  a zenei nevelésben” elnevezésű pedagógiai program is.

 

A régi iratok között találtunk néhány dokumentumot, amelyek a számítógép zenei alkalmazásának lehetőségeiről szóló előadásra reflektáltak, és a  2000-ben tartott program-bemutató során készült szöveg  megőrizte az elhangzott  érvek és ellenérvek ütköztetését is. Valamennyi előadásról, bemutatóról  hangfelvétel készült, amelyek írásban is lejegyzésre kerültek. (Névvel nincsenek jelölve a hozzászólók.) (…)

 

Úgy érezzük, a téma a mai napig nem veszítette el aktualitását, és napjainkban is érdeklődésre tarthat számot a visszatekintés és egy önreflexió is. Annak bizonyos vonatkozásai ma is 100%-ig érvényesek, talán csak a technikai elemek változtak, és azóta a kollégák tolla is „krétaporos” lett.

 

Ma szinte minden gyermek kezében már ott található a „számítógép”. Ha ez a Kodály Zoltán idejében még nem létező technikai vívmány alkalmat ad arra, hogy a gyermekek ének-zene és zenetanítását a maga korszerű eszközével segítse, éljünk vele!

 

2022.  február  23.

 

Baráth Zoltán

Artisjus-díjas nyugdíjas zenetanár, nyugalmazott igazgató, a számítógépes zene tantervírója.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bemutatón készült felvételek.

Fotó: Gadányi György

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BARÁTH YVETTE: 30 éves a Farkas Ferenc Énekegyüttes

A születésnapi koncert margójára

 

„…egyszer volt, hol nem volt, volt egy karácsonyi hangverseny – pontosabban ennek próbája a zeneiskola hangversenytermében, 1991-ben. Baráth Yvette négy növendéke, párja hangszerelésében Farkas Ferenc karácsonyi dalait próbálta. Baráth Zoltán lentről hallgatta a produkciót. Yvette úgy ítélte meg, hogy jó lenne megerősíteni a basszust, s rábeszélte férjét, énekelje ő is a szólamot. Így alakult meg az Énekegyüttes 5 fős magja.

A fiataloknak olyan élményt nyújtott az együtténeklés, hogy kérésükre Yvette rendszeressé tette a próbákat.”

 

Akkor még senki sem gondolta, hogy az általuk indított együttes 30 év után milyen gazdag múltat hagyhat maga mögött.

 

A koncert Virágh László ezen alkalomra küldött versével kezdődött.

 

A dallam

 

„A dallam senkié.

Ha felidézed,

elszáll, ahogy a pillanat,

zsongó emléke csupán

mi megmarad belőle.

Ha kiválasztott,

hiába futsz előle:

benned zúg, kínoz,

vidít, ha úgy akarja,

elhagy amikor kedve tartja,

mert a dallam szabad;

megfoghatatlan,

átível téren és időn,

semminek nincs hatalma rajta,

bilincsbe verni nem tudod.

Nélküle semmi nincsen,

mert minden,

minden csupa dallam:

a színek, a fény a homály is,

csillagtalan, vak éjszakák is,

és nincs olyan, aki életében

legalább egyszer meg ne hallja

a dallamot saját szívében.”

 

Virágh László

 

Leírhatatlan öröm volt számunkra, hogy teltház előtt énekelhettünk, maszk nélkül! Meglepetés volt az is, hogy az eddig a maszkok által visszafogott hang hirtelen szárnyalni kezdett, s erőteljesebb volt, mint korábban.

 

A koncert elején Balogh László Polgármester Úr köszöntette a születésnapos együttest.

A jubileumi műsor a kezdetek felidézése után az elmúlt 5 év legjelentősebb eseményeire épült. Így a közönség rendkívül színes műsort hallhatott, melyben szóló szerepet kaptak a kórus egykori és jelenlegi tagjai: Antal Flóra szoprán, Balázs Júlia szoprán, Molnár Péter tenor, Tulman Géza bariton, és trombitán közreműködött Vanyó Karsa. A műsort színesítette Nagy Szabina fuvolajátéka és Baráth Zoltán gitárkísérete.

A HSMK színházi előcsarnokát ünneplőbe öltöztette az együttes életének jelentős eseményeit megidéző mini kiállítás.

 Farkas Ferenc 131. Zsoltár című kompozíciója személyes hitvallásként csendült fel.

 

„Szívem Uram nem fuvalkodott fel, Nem is néztem föl Rád kevély szemmel. Nagy dolgokra, túlságra nem vágytam. Erőm fölött csodákra nem jártam. Nem kísérték bátran. Csendesítem, sőt, némítom lelkem, hogyha Uram titkaidat sejtem. Mint csecsemő az anyai ölben, oly csecsemő a lélek én bennem. Bízom Uram csendben.”

Farkas András, Farkas Ferenc fia is köszöntőt küldött számunkra:

 

„A Farkas Ferenc énekegyüttes közelgő jubileumára szeretnék minden jót kívánni tiszta szívből!

Fantasztikus, hogy milyen gyorsan megy az idő, még szinte arra gondolok mikor az egész magalakult, mennyi emlék torlódik fel az emberben a 30 év alatt.

A Requiem, a Kőröshegyi Betlehemes Játék mind ezt a 30 évet juttatja eszembe.

Hát kívánok a Kórusnak minden szépet és jót sok szeretettel  ebből az alkalomból, sokáig éljen a Farkas Ferenc Énekegyüttes!”

Farkas András

 

Az idei jubileumi év legfontosabb eseményei között meg kell említenünk a NKA által támogatott „Farkas Ferenc nyomában” projektünket, ami elvezetett bennünket az egri várba  és Sárospatakra.

 

Az Énekegyüttes a pandémia időszakában is folyamatosan próbált. Ekkor jött létre Youtube csatornánk, Facebook felületünk, és online is több darabot készítettünk és tettünk közzé.

– 2020. május 04. „És míg újra találkozunk...” (Ír áldás), Karanténkoncert az Énekegyüttes Youtube-csatornáján

– 2020. május 21. Virtuális Karanténkórus Találkozó a KVV Kamarakórus szervezésében

– 2020. augusztus 20. Közreműködés a Nyíregyházi Cantemus Kórus online rekordkíséretében

– 2020. december 15. Online megemlékezés Farkas Ferenc születésének 115. évfordulója alkalmából; Kanizsa TV és FFÉE Facebook-oldal

– 2020. december 16-17. Online részvétel a Magyar Kórusok Napján

– 2021. április 24. Részvétel a KóSza – Kórusok Szabadon 2021 fesztiválon, online.

 

Nézettség a YouTube-on:

Ír áldás koncertfelvétel 15079

„És míg újra találkozunk..." (Ír áldás) – Karanténkoncert 7683

Tóth Árpád: Assisi Szent Ferenc himnusza 2925

Farkas Ferenc: Rózsa madrigál 1672

Farkas Ferenc: Hajnal-nóta 1011

Horváth Márton Levente: Ovos omnes 1227

 

A koncert legemlékezetesebb pillanatai közé tartozott a záró szám, melyet a régi tagokkal együtt énekeltünk. Megtiszteltetés volt, hogy sokan velünk ünnepeltek, osztoztak az örömünkben.

 

Zádori Mária Kossuth-díjas énekművész, a Nemzet Művésze a következő üzenetben köszöntötte a kórust:

 

„Drága Yvette!   Kedves 30 Évesek!

 

Hosszú utat tettem meg, amióta 1956-ban átléptem a nagykanizsai zeneiskola kapuját. Akkor még álmaimban  sem szerepelt, hogy valaha pódiumra lépek.

Van felettünk egy nagy Rendező, aki tudja, kinek mit kell elvégeznie földi életében és ehhez mindig küld segítőket. Nekem akkor egy csodálatos énektanárnővel, Duci nénivel kellett megismerkednem, hogy elinduljak egy merőben más pályán, mint amit elterveztem.

Ez a pedagógusi vonal csodálatos módon nem szakadt meg Nagykanizsán, hiszen Szentendrei Zsuzsa néni az ő növendéke volt, aki továbbadta tudását  legtehetségesebb tanítványának, aki nemcsak nagyszerű énekművész, de olyan pedagógus, aki immár 30 éve  képes a zene szeretetét éltetni  közösségetekben. Amikor Nálatok jártam, mindig éreztem, hogy nem kötelességből jártok próbára, hanem fontos Nektek is az Yvette által kitűzött cél.

Ennek az áldozatos munkának számos siker és díj lett a jutalma.

Ezt  tapasztaltam én is pályám során, a siker nem pottyan az ember ölébe, nagyon jó érzés megdolgozni érte. Yvette összekötő kapocs köztünk, aki szerencsésen tudja továbbvinni Duci néni örökségét.

 Kedves Kórus! Kívánunk Nektek még legalább 30 évet, hogy öregbítsétek  városunk és annak világhírű zeneszerzőjének, Farkas Ferencnek zenei hagyatékát.

Legyen szerencsés, boldog új évetek, szeressétek egymást és a zenét, amely gyógyítja a lelket!”

Zádori Mária hangversenyénekes

 

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA Díszoklevéllel ismerte el a kórus 30 éves tevékenységét.

 

A koncert utáni pohárköszöntőjében Dr. Horváth László, a kórus működését segítő Hang-a-dó Egyesület elnöke méltatta az elmúl 30 évet. Köszönetet mondott Baráth Yvette-nek, aki 30 éve vezeti a kórust, a kórustagoknak, a támogatóknak.

 

Adjon erőt a további munkánkhoz Elek István köszöntője:

 

„….komolyan folytatjátok a gyakorlást, ami nem jelenthet mást, mint hogy: szeretitek egymást, tisztelitek a műveket, alázattal álltok hozzá minden momentumhoz, ami egy-egy sikeres koncerthez vezet.

Ehhez az alázatos munkához kívánok sok sikeres koncertet - remélem együtt is, mert én már nagyon várom!...”

Elek István szaxofonművész

 

Hálásan köszönjük a közönség szeretetét, támogatását, mely meghatott mindannyiunkat!

 

A 30 év alatt kórusunk több eredményt elért és több elismerésben részesült:

1996 fesztiválkórus (A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA minősítés)

2000 hangversenykórus cum laude (KÓTA minősítés)

2004 Nemzetközi Arany minősítés (Garda-tó nemzetközi kórusverseny)

2007 Zalai Prima Díj

2008 Arany II. Nemzetközi minősítés, Ezüst medál grazi Kórusolimpia verseny,

2009 III. díj Kodály Zoltán Nemzeti Kórusverseny

2015 „hangversenykórus” (KÓTA minősítés)

2019 ohridi Nemzetközi Kórusverseny kategóriánkban 2. helyezés, 2 különdíj

3 CD lemez

 

Nagykanizsa, 2022-01-03

Baráth Yvette

karnagy

 

   

 

 

PRIMA DÍJ!

Tisztelettel és szeretettel gratulálunk Dr. Pásztor Zsuzsannának!

 

Nagy-nagy szeretettel és tisztelettel gratulálunk  Dr. Pásztor Zsuzsanna zongoraművész tanár, egyetemi oktató egyesületi tagunknak, aki 2021 december 3-án a Prima díjat átvehette!

 

Továbbra is sok erőt és derűs jó kedvet kívánunk elkötelezett oktatómunkájához!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © PSALMUS HUMANUS Művészetpedagógiai Egyesület, 2002–2024.

HÍREK, ESEMÉNYEK