Copyright © PSALMUS HUMANUS Művészetpedagógiai Egyesület, 2002–2024.

PSALMUS HUMANUS

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI EGYESÜLET

Támogatók:

Frissítve: 2024. április 10.

Videók:

Emberi Erőforrások

Minisztériuma

Magyar Művészeti

Akadémia

VEZETŐSÉG

Stipkovits Fülöp

szolfézs-zeneelmélet tanár, karvezető

igazgató helyettes

Esztergomi Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskola

 

 

 

 

 

Stipkovits Fülöp életútjában a komolyzene már a kezdeti szakaszban is meghatározó szerepet töltött be. A kórusénekléssel már hat éves korban a Leöwey Klára Ének-Zene tagozatos Általános Iskola tanulójaként megismerkedett. A Budapesti Énekes Iskola fiúszólistájaként pedig számos zenei produkcióban vett részt és a hazai fellépések mellett nemzetközi szintéren is tapasztalatokat szerzett; ARTUS Avantgárd Mozgásszínház „Gyöngykánon” c. produkciója 1993-1994, Salzburgi Ünnepi Játékok 1993.

 

A zene a középiskolai tanulmányaival is szorosan összefonódott. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanulójaként bepillantást nyert az egyházi zene kultúrájába is. A Cantate Vegyeskar kórusénekeseként számos nemzetközi hangversenykörúton és zenei versenyen való részvétel is a nevéhez fűződik; Nemzetközi Gregorián Fesztivál, Watou (Belgium) 2000, III. Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny Vegyeskari kategória I. díj és különdíj 2003, Nemzetközi Kórusverseny Miltenberg (Németország): Klasszikus kórusok kategória I. díj, Folklór, spirituálé, jazz kategória I. díj. 2004.

 

Stipkovits Fülöp aktív énekesi tevékenysége mellett kiskorától kezdve folytatott hangszeres tanulmányokat zongora és kürt szakon. Emellett az Evangélikus Kántorképző Intézet által szervezett nyári tanfolyamok rendszeres látogatójaként megismerkedett az egyházi harmónium és orgonajátékkal is (1996-2002). Sikeres érettségi vizsgát követően elvégezte a szolfézs és kürt kiegészítő szakokat a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola keretein belül. Ezt követően felsőfokú tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében folytatta szolfézs-zeneelmélet tanár, karvezető szakon. Stipkovits Fülöp elkötelezett zenei tevékenysége mellett nemzetközi ösztöndíjak segítségével is azon munkálkodik, hogy tapasztalatait külföldön is tovább gyarapítsa. 2005-ben Az európai Unió által létrehozott „Európai Önkéntes Szolgálat” keretében egy évet töltött Németország Észak-Rajna-Vesztfália (NRW) tartományában, ahol egy regionális iskolaközpontban megvalósuló pedagógiai programban vett részt önkéntesként. Az itt szerzett tapasztalatokat tovább gyarapítva 2008-ban a Magyar Ösztöndíj Bizottság és a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) ösztöndíjasaként 1 hónapot töltött a Bayreuth-i Egyetem által szervezett zenei szakprogramban.

 

Stipkovits Fülöp jelenleg az Esztergomi Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskolában tanít szolfézst Esztergomban. A zeneiskolai szolfézstanítás mellett a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület tagjaként és ügyvezető titkáraként aktívan részt vesz az Egyesület szakmai munkájában.

 

<<< Vissza